Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Dôvera dánskych spotrebiteľov vo februári vzrástla

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Napriek tomu dánski spotrebitelia sa naďalej domnievajú, že v súčasnosti nie je vhodné nakupovať drahší spotrebný tovar (-22 oproti -21,6 bodu).

Kodaň 21. februára (TASR) - Dánskym spotrebiteľom sa tento mesiac zlepšila nálada a ich dôvera vzrástla na najvyššiu úroveň za dva roky. Ukázali to v stredu výsledky prieskumu dánskeho štatistického úradu. TASR o tom informuje na základe správ portálov businesstimes a RTTNews.

Podľa prieskumu index spotrebiteľskej dôvery v Dánsku vzrástol vo februári 2024 na -7,4 bodu z -8,4 bodu v predchádzajúcom mesiaci, čo je jeho najväčšia hodnota od februára 2022.

Z prieskumu ďalej vyplýva, že päť kľúčových zložiek indexu sa vo februári zvýšilo. Čiastkový index, ktorý odráža názor dánskych domácností na všeobecnú ekonomickú situáciu, pritom stúpol na -7,1 z -10 bodov v januári, hodnotenie finančnej situácie domácností v porovnaní s predchádzajúcim rokom vzrástlo na -10,6 z -11,7 bodu aj očakávania spotrebiteľov týkajúce sa vývoja ekonomickej situácie krajiny v tomto roku boli menej negatívne (-2,4 oproti -3,6 bodu) a ich výhľad na budúce financie bol optimistickejší (5,2 oproti 4,9 bodu).

Napriek tomu dánski spotrebitelia sa naďalej domnievajú, že v súčasnosti nie je vhodné nakupovať drahší spotrebný tovar (-22 oproti -21,6 bodu).

Čo sa týka aspektov, ktoré neboli zahrnuté do indexu dôvery, spotrebitelia v Dánsku stále očakávajú, že nezamestnanosť sa zvýši (12 oproti 10,7 bodu). A boli tiež menej pozitívni, pokiaľ ide o vývoj cien v budúcom roku (2,4 oproti 2,8 bodu).