Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Dôvera v ekonomiku eurozóny v apríli nečakane klesla

Ilustračné foto, eurozóna Foto: TASR/AP

Prieskum zároveň ukázal, že v 19 krajinách, ktoré platia eurom, sa podnikateľom v priemysle tento mesiac nálada zhoršila.

Brusel 29. apríla (TASR) - Dôvera podnikateľov aj spotrebiteľov v ekonomiku eurozóny v apríli nečakane klesla, ale len mierne. A podnikateľom v sektore služieb sa nálada dokonca zlepšila. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.

Podľa najnovšieho prieskumu Európskej komisie (EK) kľúčový ukazovateľ ďalšieho vývoja ekonomiky eurozóny - index ekonomického sentimentu (IES) sa v apríli 2015 znížil na 103,7 bodu z marcových 103,9 bodu. Marcová hodnota indexu bola najvyššia od júla 2011 a jej pokles v apríli je prvý po piatich mesiacoch vytrvalého rastu. Analytici pritom očakávali, že hodnota indexu zostane v apríli na marcovej úrovni.

Prieskum zároveň ukázal, že v 19 krajinách, ktoré platia eurom, sa podnikateľom v priemysle tento mesiac nálada zhoršila. Svedčí o tom pokles príslušného indexu na -3,2 bodu z -2,9 bodu v marci. Očakávajú totiž zhoršenie situácie vo výrobe.

Ale naopak, dôvera podnikateľov v sektore služieb sa vďaka rastúcemu dopytu v apríli zvýšila na 6,7 bodu z marcových 6,1 bodu.

A do tretice, dôvera spotrebiteľov v ekonomiku regiónu, ktorý platí eurom, v apríli klesla na -4,6 bodu z -3,7 bodu v predchádzajúcom mesiaci.

Okrem toho komisia dnes zverejnila výsledky ďalšieho prieskumu, ktorý mapuje "klímu" v podnikateľskej sfére v eurozóne. Ten ukázal, že index podnikateľskej morálky v regióne tento mesiac vzrástol na 0,32 bodu z 0,23 bodu v marci a dosiahol najvyššiu hodnotu od mája 2014.