Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Dôvera francúzskych podnikateľov v ekonomiku v októbri klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa prieskumu index podnikateľského sentimentu vo výrobnom sektore vo Francúzsku klesol v októbri na 99 zo 102 bodov v septembri.

Paríž 23. októbra (TASR) - Dôvera francúzskych podnikateľov z výrobného sektora v ekonomiku sa v októbri prepadla na najnižšiu úroveň za viac ako štyri roky. Ukázali to výsledky prieskumu, ktoré v stredu zverejnil štatistický úrad INSEE.

Podľa prieskumu index podnikateľského sentimentu vo výrobnom sektore vo Francúzsku klesol v októbri na 99 zo 102 bodov v septembri.

Októbrová hodnota indexu je najnižšia od marca 2015 a klesla pod dlhodobý priemer 100 bodov, čo signalizuje nejasný ekonomický výhľad. Ekonómovia pritom očakávali, že sa index tento mesiac nezmení a zostane na úrovni 102 bodov.

Prieskum ďalej odhalil, že aj vývoj objednávok sa zhoršuje. Čiastkový index očakávaní podnikateľov z výroby v oblasti objednávok sa totiž znížil v októbri o 5 bodov na -15 bodov a v prípade exportných klesol o jeden bod na 2 body.

Podnikatelia sú pesimistickí aj pokiaľ ide o budúcnosť ich vlastných firiem, keďže čiastkový index očakávanej "osobnej produkcie" sa v sledovanom období znížil na -1 z 3 bodov.

Zhoršilo sa aj ich hodnotenie minulej aktivity, ako aj zásoby hotových výrobkov. Príslušný čiastkový index minulej aktivity klesol o tri body na 13 bodov a hodnotenie zásoby hotových výrobkov sa znížilo o 4 body na -15 bodov.

Prieskum tiež ukázal, že celkový index dôvery podnikateľov zo všetkých sektorov vo Francúzsku (nielen z výroby) sa v októbri mierne znížil na 105 zo 106 bodov v septembri a index zamestnanosti sa udržal na úrovni 106 bodov.