Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Dôvera francúzskych podnikateľov v septembri klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Čiastkový index očakávanej produkcie tak klesol v septembri na -6 z -2 bodov v auguste.

Paríž 22. septembra (TASR) - Dôvera francúzskych podnikateľov z výrobného sektora v ekonomiku sa v septembri podľa očakávania opäť znížila, aj keď len mierne. TASR o tom informuje na základe prieskumu, ktorý vo štvrtok uverejnil štatistický úrad INSEE.

Podľa výsledkov prieskumu sa index podnikateľského sentimentu vo výrobnom sektore vo Francúzsku v septembri znížil na 102 bodov zo 103 bodov v auguste. Tento výsledok bol v súlade s očakávaniami ekonómov.

Prieskum odhalil tiež, že očakávania podnikateľov, pokiaľ ide o ďalší vývoj výroby, ako aj knihy objednávok sa zhoršili.

Čiastkový index očakávanej produkcie tak klesol v septembri na -6 z -2 bodov v auguste. Názory výrobcov na minulú produkciu sa medzitým zlepšili, pričom príslušný index vzrástol na 6 z 3 bodov.

Aj čiastkový index nových objednávok sa v septembri znížil na -13 z -10 bodov, pričom v prípade zahraničných objednávok sa príslušný subindex prepadol na -12 z +8 bodov.

A zároveň prieskum ukázal, že celkový index dôvery podnikateľov zo všetkých kľúčových sektorov francúzskej ekonomiky - z výroby, stavebníctva, služieb, maloobchodu a veľkoobchodu, klesol v septembri na 102 zo 104 bodov v auguste.