Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Dôvera francúzskych spotrebiteľov v ekonomiku sa vo februári znížila

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Aj podiel domácností ochotných minúť peniaze na väčšie nákupy bol stabilný a príslušný subindex zostal na úrovni -18 bodov.

Paríž 25. februára (TASR) - Dôvera francúzskych spotrebiteľov v ekonomiku sa vo februári 2021 mierne znížila. Ukázali to vo štvrtok výsledky najnovšieho prieskumu štatistického úradu INSEE.

Index spotrebiteľskej dôvery v druhej najväčšej ekonomiky eurozóny vo februári klesol na 91 bodov z januárových 92 bodov, zatiaľ čo ekonómovia odhadovali, že zostane stabilný. Februárová hodnota indexu sa udržala pod dlhodobým priemerom 100 bodov a je oveľa nižšia ako pred rokom, keď dosiahla 104,4 bodu.

Prieskum odhalil tiež, že obavy domácností z rastu nezamestnanosti sa vo februári zvýšili a príslušný čiastkový index stúpol na 80 zo 77 bodov. A zhoršil sa aj ich pohľad na životnú úroveň v nasledujúcich 12 mesiacoch, pritom zodpovedajúci index klesol na -54 z -51 bodov.

Hodnotenie minulej aj budúcej finančnej situácie zostalo v zásade nezmenené. Index minulej finančnej situácie stúpol vo februári na -16 z -17 bodov, zatiaľ čo v prípade budúcej stagnoval na úrovni -9 bodov.

Aj podiel domácností ochotných minúť peniaze na väčšie nákupy bol stabilný a príslušný subindex zostal na úrovni -18 bodov.