Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Dôvera francúzskych spotrebiteľov v ekonomiku zostala nezmenená

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obavy domácností z trendu nezamestnanosti sa v novembri znížili. Zodpovedajúci čiastkový index klesol na nulu z 3 bodov.

Paríž 26. novembra (TASR) - Dôvera francúzskych spotrebiteľov v ekonomiku zostala v novembri nezmenená. To prekvapilo analytikov, ktorí očakávali, že opäť klesne, keďže domácnosti čelia zrýchľujúcej inflácii. Ukázal to v piatok prieskum štatistického úradu INSEE.

Podľa výsledkov prieskumu index spotrebiteľskej dôvery v druhej najväčšej ekonomike eurozóny v novembri stagnoval na úrovni 99 bodov, zatiaľ čo ekonómovia predpovedali jeho pokles na 98 bodov. Napriek lepšiemu ako očakávanému výsledku sa hodnota indexu udržala pod dlhodobým priemerom 100 bodov.

Prieskum odhalil tiež, že očakávania domácností týkajúce sa ich budúcej finančnej situácie sa znížili o jeden bod na -8 bodov, zatiaľ čo hodnotenie ich minulej osobnej finančnej situácie kleslo o tri body na -19 bodov.

Čiastkový index, ktorý odráža ochotu domácností realizovať veľké nákupy dosiahol v novembri -15 bodov (-14 v októbri).

Hodnotenie budúcej kapacity úspor zostalo nezmenené na úrovni 33 bodov, ale v prípade súčasnej kapacity úspor vzrástlo o 10 bodov na 13 bodov.

Podiel domácností, ktoré sa domnievajú, že ich životná úroveň sa v najbližších 12 mesiacoch zlepší, sa zvýšil na 0 z -30 bodov.

Obavy domácností z trendu nezamestnanosti sa v novembri znížili. Zodpovedajúci čiastkový index klesol na nulu z 3 bodov.