Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Dôvera holandských spotrebiteľov dosiahla v júni rekordné minimum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ochota holandských spotrebiteľov nakupovať sa však opäť zhoršila a príslušný index klesol na -37 z -33 bodov.

Amsterdam 22. júna (TASR) - Dôvera spotrebiteľov v Holandsku, piatej najväčšej ekonomike eurozóny, v júni klesla na najnižšiu úroveň v histórii týchto údajov. TASR o tom informuje na základe prieskumu, ktorý v stredu zverejnil štatistický úrad v Amsterdame.

Konkrétne, index spotrebiteľskej dôvery v Holandsku sa v júni 2022 znížil na rekordné minimum -50 bodov z -47 bodov v predchádzajúcom mesiaci.

Názory domácností na všeobecnú ekonomickú situáciu zostali do značnej miery nezmenené a príslušný čiastkový index v júni klesol na -69 z -68 bodov v máji. Ale ich hodnotenie budúcej hospodárskej klímy v nasledujúcich 12 mesiacoch bolo negatívnejšie a znížilo sa na -62 z -58 bodu. V prípade ekonomickej situácie v uplynulých 12 mesiacoch sa hodnotenie takmer nezmenilo a mierne stúplo na -77 z -78 bodov.

Ochota holandských spotrebiteľov nakupovať sa však opäť zhoršila a príslušný index klesol na -37 z -33 bodov a rovnako sa znížilo aj hodnotenie osobnej finančnej situácie domácností za uplynulých 12 mesiacov (na -37 z -33 bodov), pričom ich hodnotenie finančnej situácie v nasledujúcich 12 mesiacoch sa znížilo na -20 z -16 bodov.

Spotrebitelia sú tiež menej ochotní robiť veľké nákupy, pričom čiastkový index sa v tomto prípade znížil na -53 z -50 bodov.