Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Dôvera holandských spotrebiteľov sa vo februári mierne zlepšila

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa výsledkov prieskumu index spotrebiteľskej dôvery v piatej najväčšej ekonomike eurozóny vo februári vzrástol na -27 bodov z -28 bodov v januári.

Amsterdam 20. februára (TASR) - Holandským spotrebiteľom sa vo februári trocha zlepšila nálada. Ich dôvera totiž mierne vzrástla a dosiahla pritom najvyššiu úroveň za viac ako dva roky. Napriek tomu ich pohľad na ekonomiku a finančnú situáciu zostal výrazne negatívny. Ukázali to v utorok údaje holandského štatistického úradu. TASR o tom informuje na základe správy RTTNews.

Podľa výsledkov prieskumu index spotrebiteľskej dôvery v piatej najväčšej ekonomike eurozóny vo februári vzrástol na -27 bodov z -28 bodov v januári. Hodnota indexu je najvyššia od decembra 2021, keď dosiahla -26 bodov.

Prieskum tiež odhalil, že čiastkový ukazovateľ ochoty domácností nakupovať stúpol na -17 z -20 bodov, keďže spotrebiteľské hodnotenie minulej finančnej situácie sa zlepšilo (-16 oproti -22 bodov). Domácnosti sa tiež domnievajú, že čas na uskutočnenie veľkých nákupov je vo februári o niečo menej nepriaznivý ako v januári.

Ale čiastkový index ekonomickej klímy tento mesiac klesol na -41 z -39 bodov, čo odráža negatívny názor domácností na budúcu ekonomickú situáciu.