Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Dôvera holandských spotrebiteľov v ekonomiku sa v novembri zlepšila

Holandské vlajky, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nahor sa posunuli prakticky všetky kľúčové podindexy.

Amsterdam 20. novembra (TASR) - Nálada holandských spotrebiteľov sa tento mesiac zlepšila, pričom dosiahla najvyššiu úroveň za štyri mesiace. Pesimizmus spotrebiteľov v súvislosti s ekonomikou sa zmiernil, pričom menej pesimistickí sú ako v prípade vývoja ekonomiky v budúcich 12 mesiacoch, tak aj hodnotenia ekonomiky za predchádzajúcich 12 mesiacov. Poukázal na to v piatok holandský štatistický úrad.

Ako úrad informoval, index spotrebiteľskej dôvery dosiahol v novembri -26 bodov, zatiaľ čo v októbri predstavoval -30 bodov. Novembrová hodnota je najvyššia od júla, napriek tomu index zotrváva hlboko pod 20-ročným priemerom, ktorý predstavuje -7 bodov.

Nahor sa posunuli prakticky všetky kľúčové podindexy. Čiastkový index ekonomickej klímy vzrástol z -61 bodov v októbri na -53 bodov a podindex ochoty nakupovať sa zlepšil z októbrových -9 bodov na -7 bodov. Podobný rast zaznamenali podindex ekonomických očakávaní na nasledujúcich 12 mesiacov a podindex hodnotiaci vývoj ekonomiky za posledný rok.