Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Dôvera investorov v ekonomiku eurozóny sa v apríli prepadla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pandémia nového koronavírusu už stiahla ekonomiku bloku do recesie. Generálny riaditeľ Sentix Patrick Hussy sa domnieva, že recesia bude oveľa hlbšia a dlhšia.

Berlín 6. apríla (TASR) - Dôvera investorov v ekonomiku eurozóny sa v apríli prepadla na najnižšiu úroveň v histórii týchto údajov, keďže pandémia nového koronavírusu už stiahla ekonomiku bloku do recesie. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu, ktorý v pondelok zverejnil inštitútu Sentix.

Konkrétne, index dôvery, ktorý odráža náladu investorov v 19 štátoch menovej únie, sa v apríli znížil na -42,9 z -17,1 bodu v marci. Analytici pritom očakávali, že klesne menej, na -30,3 bodu.

Dôvodom je prehĺbenie recesie v apríli, domnieva sa generálny riaditeľ Sentix Patrick Hussy. Podľa neho je aktuálna situácia oveľa horšia ako počas krízy v roku 2009 a doterajšie odhady neodrážajú skutočný rozsah poklesu ekonomickej aktivity. Domnieva sa, že recesia bude oveľa hlbšia a dlhšia.

Prieskum Sentix sa uskutočnil v dňoch 2. až 4. apríla a zúčastnilo sa na ňom 1173 investorov.

"Nikdy predtým sa hodnotenie súčasnej situácie tak prudko neznížilo vo všetkých regiónoch sveta v rámci jedného mesiaca," povedal Hussy.

Napríklad v Nemecku, ktoré je najväčšou ekonomikou eurozóny, index v apríli klesol na -36 bodov z -16,9 bodu v marci, čo je jeho najnižšia hodnota od marca 2009.

Vplyv tzv. koronakrízy na mnohých nemeckých zamestnancov bol pritom zatiaľ utlmený sieťou sociálneho zabezpečenia, povedal Hussy.

"Ale to má len krátkodobý efekt a môže to prinajlepšom iba posunúť reakciu," skonštatoval Hussy a dodal, že obrat k lepšiemu nie je stále na dohľad.