Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Dôvera investorov v ekonomiku Nemecka aj eurozóny v auguste vzrástla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hodnotenie súčasnej hospodárskej situácie v Nemecku sa však mierne zhoršilo. Príslušný čiastkový index klesol o 0,4 bodu na -81,3 bodu.

Mannheim 11. augusta (TASR) – Dôvera investorov v ekonomiku Nemecka v auguste prekvapujúco vzrástla. Stúpla aj v prípade celej eurozóny na najvyššiu úroveň od apríla 2015. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktoré v utorok zverejnilo Centrum pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW).

Kľúčový index dôvery nemeckých investorov, ktorý vyjadruje ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, sa v auguste 2020 zvýšil o 12,2 bodu na 71,5 bodu z 59,3 bodu v júli. Dosiahol tak najvyššiu hodnotu od roku 2004 a prekonal odhady analytikov, ktorí predpovedali, že klesne na 58 bodov.

Hodnotenie súčasnej hospodárskej situácie v Nemecku sa však mierne zhoršilo. Príslušný čiastkový index klesol o 0,4 bodu na -81,3 bodu.

Podľa prezidenta ZEW Achima Wambacha augustové výsledky ukazujú, že investori veria v pokračujúce zotavovanie nemeckého hospodárstva, ale ich hodnotenie súčasnej situácie sa zlepšuje len pomaly.

Čo sa týka jednotlivých sektorov, experti očakávajú všeobecné oživenie, ale zároveň predpokladajú slabé výnosy v bankovom a poisťovacom sektore v nasledujúcich šiestich mesiacoch, čo vyvoláva obavy, skonštatoval Wambach.

V prípade eurozóny sa index dôvery ZEW v auguste medzimesačne zvýšil o 4,4 bodu na 64 bodov. Čiastkový index súčasnej ekonomickej situácie v eurozóne klesol o 1,1 bodu na -89,8 bodu. Inflačné očakávania naopak stúpli o 6,8 bodu na 14,3 bodu.