Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Dôvera investorov v ekonomiku eurozóny v decembri vzrástla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Čiastkový index súčasnej ekonomickej situácie v eurozóne stúpol o 0,7 bodu na -75,7 bodu, zatiaľ čo inflačné očakávania sa zvýšili o 18,1 bodu na 40,7 bodu.

Mannheim 8. decembra (TASR) – Dôvera investorov v ekonomiku Nemecka aj celej eurozóny v decembri vzrástla viac, ako sa čakalo. Dôvodom sú vyhliadky na skoršiu distribúciu vakcín proti novému koronavírusu. Ukázal to v utorok prieskum Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW).

Podľa ZEW kľúčový index dôvery nemeckých investorov, ktorý vyjadruje ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, sa v decembri 2020 zvýšil na 55 bodov z 39 bodov v novembri. Ekonómovia pritom odhadovali, že stúpne len na 45,5 bodu.

Nemecko sa ponáhľa s prípravou očkovacích centier po celej krajine, aby mohlo začať rýchlo s aplikovaním vakcín po ich schválení európskymi úradmi. Británia už napríklad začala v utorok očkovať svoju populáciu.

„Oznámenie o bezprostrednom schválení vakcín dáva odborníkom na finančnom trhu väčšiu dôveru v budúcnosť,“ uviedol vo vyhlásení prezident ZEW Achim Wambach.

Čiastkový ukazovateľ súčasnej hospodárskej situácie v Nemecku však v decembri klesol na -66,5 bodu z -64,3 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Mierne tak zaostal za prognózou analytikov, podľa ktorých sa mal znížiť na -66 bodov.

Náladu investorov posilnili aj iné pozitívne správy o nemeckej ekonomike, ktorá v období júl – september medzikvartálne vzrástla o 8,5 % po poklese o 9,8 % v 2. štvrťroku, keď krajinu zasiahla prvá vlna ochorenia COVID-19.

V celej eurozóne index dôvery ZEW v decembri 2020 medzimesačne vzrástol až o 21,6 bodu na 54,4 bodu vďaka optimizmu, ktorý vyvolal príchod vakcín.

Čiastkový index súčasnej ekonomickej situácie v eurozóne stúpol o 0,7 bodu na -75,7 bodu, zatiaľ čo inflačné očakávania sa zvýšili o 18,1 bodu na 40,7 bodu.