Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Dôvera investorov v ekonomiku Nemecka aj eurozóny sa v januári zvýšila

Maklér sleduje monitory na burze vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Prieskum však odhalil značný nárast inflačných očakávaní, a to v eurozóne o 10,9 bodu na 51,6 bodu a v Nemecku o 18,6 na 58,2 bodu.

Mannheim 19. januára (TASR) – Dôvera investorov v ekonomiku Nemecka aj celej eurozóny sa v januári 2021 zvýšila. Podporilo ju zlepšenie výhľadu nemeckej ekonomiky v dôsledku nárastu exportných očakávaní. Ukázali to v utorok najnovšie údaje Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW).

Podľa ZEW kľúčový index dôvery nemeckých investorov, ktorý vyjadruje ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, v januári 2021 vzrástol o 6,8 bodu na 61,8 bodu. Mierne tak prekonal odhady analytikov, ktorí predpovedali, že stúpne na 60 bodov.

Približne 71 % analytikov pritom predpovedalo Nemecku zlepšenie ekonomickej aktivity v nasledujúcich mesiacoch, zatiaľ čo zhoršenie očakáva 9 % a 20 % nepredpokladá žiadne zmeny.

Hodnotenie súčasnej hospodárskej situácie v krajine sa pritom takmer nezmenilo. Príslušný čiastkový index v januári oproti decembru totiž vzrástlo len o 0,1 na -66,4 bodu.

Napriek neistote ohľadom ďalšieho priebehu blokád sa výhľad nemeckej ekonomiky mierne zlepšil. Výsledky januárového prieskumu ZEW ukazujú, že výrazne vzrástli najmä exportné očakávania,“ komentoval výsledky prieskumu šéf ZEW profesor Achim Wambach.

V prípade eurozóny sa januárový index dôvery ZEW medzimesačne zvýšil o 3,9 bodu na 58,3 bodu, ale čiastkový index súčasnej ekonomickej situácie v eurozóne klesol o 3,2 bodu na -78,9 bodu.

Prieskum však odhalil značný nárast inflačných očakávaní, a to v eurozóne o 10,9 bodu na 51,6 bodu a v Nemecku o 18,6 na 58,2 bodu.