Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Dôvera investorov v ekonomiku Nemecka aj celej EÚ v marci vzrástla

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Marcová hodnota indexu sa priblížila k septembrovému 20-ročnému maximu 77,4 bodu a prekonala odhady ekonómov, ktorí očakávali, že index dosiahne 74 bodov.

Mannheim 16. marca (TASR) – Dôvera investorov v ekonomiku Nemecka aj celej eurozóny v marci vzrástla viac, ako analytici predpovedali. V prípade euroregiónu dosiahla pritom najvyššiu úroveň za 17 rokov, od februára 2004. Ukázal to v utorok prieskum Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW).

Podľa údajov ZEW sa kľúčový index dôvery nemeckých investorov, ktorý vyjadruje ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, v marci 2021 zvýšil medzimesačne o 5,4 bodu na 76,6 bodu z januárových 71,2 bodu.

Marcová hodnota indexu sa priblížila k septembrovému 20-ročnému maximu 77,4 bodu a prekonala odhady ekonómov, ktorí očakávali, že index dosiahne 74 bodov. Od decembra 2020 sa hodnota tohto indikátora zvýšila o viac ako 20 bodov.

Prieskum ďalej odhalil, že investori pozitívnejšie hodnotia aj hospodársku situáciu v Nemecku. Príslušný čiastkový index vzrástol v marci o 6,2 bodu na -61 bodov, zatiaľ čo analytici počítali s tým, že dosiahne -62 bodov. Od decembra stúpla hodnota tohto indexu o 5,5 bodu.

Ekonomický optimizmus naďalej rastie. Odborníci očakávajú rozsiahle oživenie nemeckej ekonomiky. Odhadujú, že najmenej 70 % nemeckej populácie dostane do jesene vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Ale veľká väčšina z nich očakáva tiež, že aj inflácia bude ďalej rásť, ako aj dlhodobé úrokové sadzby,” uviedol v komentári k výsledkom prezident ZEW profesor Achim Wambach.

V prípade eurozóny sa marcový indikátor ekonomického sentimentu ZEW zvýšil medzimesačne o 4,4 bodu na 74 bodov, čo je jeho najvyššia hodnota od februára 2004.

A index súčasnej hospodárskej situácie v eurozóne tento mesiac stúpol o 4,8 bodu na -69,8 bodov, zatiaľ čo inflačné očakávania vzrástli o 8,8 bodu na 80,6 bodu.