Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Dôvera investorov v ekonomiku Nemecka aj eurozóny v máji vzrástla

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dôvodom je spomaľovanie tretej vlny pandémie ochorenia COVID-19.

Mannheim 11. mája (TASR) - Dôvera investorov v ekonomiku Nemecka aj celej eurozóny v máji výrazne vzrástla po nečakanom poklese vo februári. Dosiahla pritom najvyššiu úroveň od začiatku vyhodnocovania týchto údajov vo februári 2000. Dôvodom je spomaľovanie tretej vlny pandémie ochorenia COVID-19. Ukázali to v utorok výsledky prieskumu Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW).

Podľa ZEW kľúčový index dôvery nemeckých investorov, ktorý vyjadruje ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, sa v máji zvýšil na 84,40 bodu z aprílových 70,70 bodu.

Májová hodnota indexu je najvyššia od februára 2020 a prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpovedali, že dosiahne len na 72 bodov.

Aj hodnotenie hospodárskej situácie v Nemecku sa v máji zlepšilo. Príslušný čiastkový index sa medzimesačne zvýšil o 8,7 bodu na -40,1 bodu.

„Spomalenie tretej vlny ochorenia COVID-19 spôsobilo, že odborníci na finančnom trhu sú optimistickejší. Ukazovateľ ekonomického sentimentu ZEW v májovom prieskume dosiahol najvyššiu úroveň za uplynulých 20 rokov. Výrazne sa zlepšilo aj hodnotenie hospodárskej situácie. Odborníci očakávajú v nasledujúcich šiestich mesiacoch výrazný hospodársky rast. Zlepšil sa aj ekonomický výhľad pre eurozónu a USA,“ komentoval výsledky prieskumu prezident ZEW profesor Achim Wambach.

V prípade eurozóny index ekonomického sentimentu ZEW v máji tiež prudko stúpol, medzimesačne o 17,7 bodu na 84 bodov. A indikátor súčasnej ekonomickej situácie v eurozóne vzrástol o 14,1 bodu na -51,4 bodu. Vyhliadky eurozóny sa tak veľmi výrazne zlepšili.

Inflačné očakávania v regióne, ktorý platí eurom, tiež stúpli, a to o 2,5 bodu na 77,6 bodu. Prevažná väčšina expertov očakáva, že miera inflácie v eurozóne sa v nasledujúcich šiestich mesiacoch zvýši.