Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Dôvera investorov v ekonomiku Nemecka aj celej eurozóny klesla

Na archívnej snímke symbol eura z 5. júna 2014 stojí pred budovou Európskou centrálnou bankou (ECB) vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Aprílová hodnota indexu je najmenšia od marca 2020 (keď sa v Európe začala šíriť pandémia nového koronavírusu), ale ekonómovia odhadovali, že sa prepadne ešte viac, až na -48 bodov.

Mannheim 12. apríla (TASR) – Dôvera investorov v ekonomiku Nemecka aj celej eurozóny v apríli klesla, ale menej, ako ekonómovia odhadovali. Prispelo k tomu zmiernenie inflačných očakávaní, ktoré poskytlo určitý dôvod na nádej okolo vyhliadok najväčšej európskej ekonomiky. Ukázal to v utorok prieskum Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW), ktorý prevzala TASR.

Podľa ZEW sa kľúčový index dôvery nemeckých investorov, ktorý vyjadruje ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, v apríli znížil na -41 bodov z -39,3 bodu v marci.

Aprílová hodnota indexu je najmenšia od marca 2020 (keď sa v Európe začala šíriť pandémia nového koronavírusu), ale ekonómovia odhadovali, že sa prepadne ešte viac, až na -48 bodov.

"Indikátor ekonomického sentimentu ZEW zostáva na nízkej úrovni. Experti sú pesimistickí, pokiaľ ide o súčasnú ekonomickú situáciu a predpokladajú, že sa bude naďalej zhoršovať," uviedol vo vyhlásení prezident ZEW Achim Wambach.

Ale zároveň pokles inflačných očakávaní po výraznom náraste v predchádzajúcom mesiaci približne o polovicu, dáva určitý dôvod na nádej. Perspektíva stagflácie počas nasledujúcich šiestich mesiacov však zostáva, dodal.

Hodnotenie súčasnej hospodárskej situácie v Nemecku sa v apríli znížilo na -30,8 z -21,4 bodu v marci, zatiaľ čo ekonómovia predpokladali, že klesne na -35 bodov.

Inflačné očakávania pre Nemecko však v apríli klesli až o 43,4 bodu na 26,8 bodu.

V prípade eurozóny sa index dôvery ZEW v apríli znížil na -43 bodov z -38,7 bodu v predchádzajúcom mesiaci, čo je tiež najhorší výsledok od marca 2020, keďže sa očakáva zhoršenie ekonomického výhľadu v dôsledku nepriaznivých účinkov vojny na Ukrajine.

Okrem toho indikátor súčasnej ekonomickej situácie v euroregióne klesol v apríli o 6,6 bodu na -28,5 bodu a inflačné očakávania sa znížili o 43,6 bodu na 25,9 bodu.