Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Dôvera investorov v ekonomiku Nemecka aj celej eurozóny vzrástla

Na snímke pokles nemeckého akciového indexu DAX na burze 29. júna 2015 vo Frankfurte nad Mohanom. Hlavné európske burzy zareagovali výraznejšie na najnovší vývoj udalosti v Grécku. Frankfurtský DAX sa prepadol o takmer 340 bodov (2,92 %) na 11.155,96 bodu. Foto: TASR/AP

Prieskum ukázal tiež, že čiastkový index súčasných ekonomických podmienok v Nemecku sa v júni zvýšil na -27,6 z -36,5 bodu. To je lepší výsledok ako -31 bodov, ktoré predpovedali analytici.

Mannheim 14. júna (TASR) – Dôvera investorov v Nemecku aj celej eurozóne v júni vzrástla, keďže sa pesimistický pohľad expertov z finančného trhu na ekonomiku zmiernil. Napriek tomu pretrvávajú aj ich obavy z rizík, ktoré ohrozujú budúci rast, ako sú dôsledky sankcií proti Rusku, nejasná situácia v Číne v súvislosti s ochorením COVID-19 a postupná zmena menovej politiky. TASR o tom informuje na základe výsledkov prieskumu, ktoré v utorok zverejnilo Centrum pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW).

Podľa ZEW kľúčový index dôvery nemeckých investorov, ktorý vyjadruje ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, sa v júni 2022 zvýšil na -28 bodov z -34,3 bodu v máji. Tento výsledok sa zhruba zhoduje s prognózami analytikov, ktorí očakávali nárast indexu na -27,5 bodu. Záporné číslo však stále naznačuje pesimizmus v súvislosti s ekonomickým výhľadom.

"Odborníci na finančný trh sú menej pesimistickí, pokiaľ ide o ekonomiku. Ekonomika je však stále vystavená mnohým rizikám, ako sú vplyv sankcií proti Rusku, nejasná pandemická situácia v Číne a postupná zmena kurzu menovej politiky. Takže hoci sa očakávania zlepšili, stále sú hlboko v negatívnom pásme," komentoval výsledky prezident ZEW profesor Achim Wambach.

Prieskum ukázal tiež, že čiastkový index súčasných ekonomických podmienok v Nemecku sa v júni zvýšil na -27,6 z -36,5 bodu. To je lepší výsledok ako -31 bodov, ktoré predpovedali analytici.

V prípade eurozóny júnový index dôvery ZEW v júni vzrástol medzimesačne o 1,5 bodu na -28 bodov, indikátor súčasnej ekonomickej situácie sa zvýšil o 8,6 bodu na -26,4 bodu, zatiaľ čo inflačné očakávania klesli o 21,8 bodu na -32.4 bodu.