Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Dôvera investorov v ekonomiku Nemecka aj eurozóny v júli klesla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ekonomický výhľad Nemecka sa výrazne zhoršil pre obavy o dodávky energie, avizované zvýšenie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky a obnovovanie blokád v Číne v súvislosti ochorením COVID-19.

Mannheim 12. júla (TASR) – Dôvera investorov v ekonomiku Nemecka v júli 2022 strmo klesla, a to na najnižšiu úroveň od roku 2011, keďže krajina čelí rastúcim vyhliadkam na recesiu a čoraz väčšiemu riziku, že jej Rusko úplne zastaví dodávky energie. TASR o tom informuje na základe výsledkov prieskumu Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW).

Podľa utorkových údajov ZEW sa kľúčový index dôvery nemeckých investorov, ktorý vyjadruje ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, v júli 2022 znížil na -53,8 bodu z -28 bodu v júni. Dosiahol pritom najmenšiu hodnotu od decembra 2011 a výrazne zaostal za odhadmi ekonómov, ktorí očakávali, že klesne na -38,3 bodu.

Ekonomický výhľad Nemecka sa výrazne zhoršil pre obavy o dodávky energie, avizované zvýšenie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky a obnovovanie blokád v Číne v súvislosti ochorením COVID-19, uviedol vo vyhlásení prezident ZEW Achim Wambach.

Prieskum ďalej odhalil, že aj čiastkový index súčasných ekonomických podmienok v Nemecku sa v júni strmo znížil na -45,8 z -27,6 bodu, zatiaľ čo analytici predpovedali, že klesne na -34,5 bodu.

Najväčšia európska ekonomika patrí medzi krajiny, ktoré zvlášť tvrdo zasiahli dôsledky vojny na Ukrajine, keďže rekordná inflácia ochladzuje dopyt a problémy v dodávateľských reťazcoch brzdia výrobu. Podľa analytikov existuje 55-percentná šanca, že Nemecko v budúcom roku skĺzne do recesie.

Toky zemného plynu z Ruska, od ktorých je Nemecko veľmi závislé, cez plynovod Nord Stream 1 sa už v júni prudko znížili o 60 % ešte pred jeho odstávkou na pravidelnú údržbu tento týždeň. Berlín má pritom obavy, že Moskva dodávky neobnoví ani po skončení údržby, čo poškodí kľúčový nemecký priemysel.

Energetický gigant Uniper už požiadal vládu o pomoc. Spoločnosť môže potrebovať až 9 miliárd eur, viac ako dvojnásobok trhovej hodnoty, pretože sa snaží nahradiť dodávky ruského plynu alternatívami s vyššou cenou.

"Očakávania pre energeticky náročné a exportne orientované sektory ekonomiky obzvlášť prudko klesli a súkromná spotreba je tiež hodnotená ako výrazne slabšia," skonštatoval Wambach.

Aj v prípade eurozóny index dôvery ZEW klesol v júli 2022, a to medzimesačne o 23,3 bodu na -51,1 bodu.

Indikátor súčasnej ekonomickej situácie v eurozóne sa pritom znížil o 18 bodov na -44,4 bodu a inflačné očakávania pre eurozónu sa v aktuálnom prieskume zvýšili o 6,8 bodu na -25,6 bodu.