Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Dôvera investorov v ekonomiku Nemecka sa prepadla najviac v histórii

Burzový maklér reaguje na burze vo Frankfurte nad Mohanom v pondelok 9. marca 2020. Foto: TASR/AP

Tohoročný marcový index dôvery zaostal tiež výrazne za odhadmi ekonómov, ktorí predpovedali, že klesne na 10 bodov. Jeho medzimesačný pád bol najväčší od začiatku prieskumov v decembri 1991.

Mannheim 15. marca (TASR) – Dôvera investorov v ekonomiku Nemecka aj celej eurozóny sa v marci 2022 strmo prepadla, najprudšie v histórii prieskumov. Výrazne pritom zaostala za predpoveďami ekonómov a dosiahla najnižšiu úroveň od začiatku pandémie ochorenia COVID-19. Dôvodom sú obavy z vplyvu vojny na Ukrajine na výhľad oboch ekonomík a tiež z inflačných tlakov. Ukázal to v utorok prieskum Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW), o ktorom informuje TASR.

Podľa ZEW sa kľúčový index dôvery nemeckých investorov, ktorý vyjadruje ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, v marci 2022 znížil o 93,6 bodu na -39,3 bodu z februárových 54,3 bodu. Dosiahol pritom najmenšiu hodnotu od začiatku pandémie pred dvomi rokmi, v marci 2020.

Tohoročný marcový index dôvery zaostal tiež výrazne za odhadmi ekonómov, ktorí predpovedali, že klesne na 10 bodov. Jeho medzimesačný pád bol najväčší od začiatku prieskumov v decembri 1991.

Prieskum ďalej odhalil, že inflačné očakávania v Nemecku stúpli až o 107,7 bodu na nové maximum 70,2 bodu. Hodnotenie ekonomickej situácie v Nemecku zároveň kleslo na -21,4 z -8,1 bodu.

"Vojna na Ukrajine a sankcie proti Rusku výrazne tlmia ekonomický výhľad Nemecka. Kolabujúce ekonomické očakávania sú sprevádzané extrémnym nárastom inflačných očakávaní. Experti preto v najbližších mesiacoch očakávajú stagfláciu. Zhoršený výhľad sa týka prakticky všetkých oblastí nemeckého hospodárstva, ale najmä energeticky náročných sektorov a finančného sektora," uvádza sa vo vyhlásení ZEW.

V prípade eurozóny sa index dôvery ZEW v marci 2022 prepadol na -38,7 bodu zo 48,6 bodu v predchádzajúcom mesiaci, čo je horší výsledok ako 10,7 bodu, ktoré predpovedali analytici, a najnižšia hodnota indexu od marca 2020.

Indikátor súčasnej ekonomickej situácie v eurozóne pritom klesol o 22,5 bodu na -21,9 bodu, zatiaľ čo inflačné očakávania stúpli o 104,6 bodu na 69,5 bodu.