Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Dôvera investorov v ekonomiku Nemecka v apríli nečakane klesla

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Hodnotenie súčasnej hospodárskej situácie v najväčšej európskej ekonomike medzitým v apríli vzrástlo o 12,2 bodu na -48,8 bodu.

Mannheim 13. apríla (TASR) – Dôvera investorov v ekonomiku Nemecka aj celej eurozóny v apríli nečakane klesla. Ale príslušný ukazovateľ sa stále pohybuje pomerne blízko 20-ročného maxima, ktoré dosiahol vlani v septembri. Ukázal to v utorok prieskum Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW).

Podľa ZEW kľúčový index dôvery nemeckých investorov, ktorý vyjadruje ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, sa v apríli 2021 znížil medzimesačne o 5,9 bodu na 70,7. Ekonómovia pritom odhadovali, že index v apríli vzrastie na 79 bodov.

Hodnota indexu v apríli klesla prvýkrát od novembra 2020, stále sa však príliš nevzdialila od septembrového 20-ročného maxima 77,4 bodu.

Dôvodom jeho zníženia sú obavy, že sprísnenie blokád na zastavenie šírenia pandémie nového koronavírusu povedie k poklesu súkromnej spotreby. Vyhliadky vývozu sú pritom stále lepšie ako v predchádzajúcom mesiaci.

Hodnotenie súčasnej hospodárskej situácie v najväčšej európskej ekonomike medzitým v apríli vzrástlo o 12,2 bodu na -48,8 bodu.

V prípade eurozóny aprílový index dôvery ZEW medzimesačne klesol o 7,7 bodu na 66,3 bodu, čo je jeho najnižšia hodnota od januára. A indikátor súčasnej ekonomickej situácie v eurozóne stúpol o 4,3 bodu na -65,5 bodu, zatiaľ čo inflačné očakávania sa znížili o 5,5 bodu na 75,1 bodu.