Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Dôvera investorov v ekonomiku Nemecka v decembri klesla, v EÚ stúpla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výrazne sa zhoršili tiež vyhliadky ekonomického vývoja na najbližších šesť mesiacov.

Mannheim 7. decembra (TASR) – Dôvera investorov v ekonomiku Nemecka v decembri klesla, keďže výrobu aj maloobchodné tržby naďalej nepriaznivo ovplyvňujú problémy v dodávateľských reťazcoch. Ďalšia vlna pandémie nového koronavírusu zároveň vyvoláva obavy zo spomalenia rastu najväčšej európskej ekonomiky. V prípade celej eurozóny sa však napriek všetkému dôvera investorov mierne zlepšila. Ukázal to v utorok prieskum Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW).

Podľa ZEW sa kľúčový index dôvery nemeckých investorov, ktorý vyjadruje ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, v decembri znížil na 29,9 z 31,7 bodu v novembri. Decembrová hodnota indexu však prekonala odhady ekonómov, ktorí očakávali, že klesne na 25,1 bodu.

Aj hodnotenie súčasnej hospodárskej situácie v Nemecku sa tento mesiac zhoršilo. Svedčí o tom strmý pokles čiastkového indexu súčasných podmienok v decembri až o 19,9 bodu na -7,4 bodu. Tento ukazovateľ sa tak prvýkrát od vlaňajšieho júna prepadol do záporného pásma. Ekonómovia pritom odhadovali, že sa zníži na 5 bodov.

Výrazne sa zhoršili tiež vyhliadky ekonomického vývoja na najbližších šesť mesiacov.

"Pokles ekonomických očakávaní ukazuje, že nádeje na oveľa silnejší rast v nasledujúcich šiestich mesiacoch miznú," povedal prezident ZEW Achim Wambach. Negatívnejšie sú hodnotené najmä očakávané zisky exportne orientovaných a spotrebných odvetví, dodal Wambach.

V prípade eurozóny sa však dôvera odborníkov na finančné trhy v decembri mierne zlepšila. Príslušný index totiž vzrástol o 0,9 bodu na 26,8 bodu.

Indikátor súčasnej ekonomickej situácie v eurozóne však tiež strmo klesol, o 13,9 bodu na -2,3 bodu.

Prieskum zároveň ukázal, že inflačné očakávania pre menový blok sa prudko prepadli a príslušný indikátor dosiahol -33,3 bodu, čo je o 19 bodov menej ako v novembri. Približne 54,6 % expertov v prieskume uviedlo, že očakávajú v najbližších šiestich mesiacoch pokles inflácie.