Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Dôvera investorov v eurozóne dosiahla v júni rekord od februára 2018

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Prieskum ukázal tiež, že aj čiastkový index súčasných podmienok v eurozóne tento mesiac strmo vzrástol na 21,3 zo 6,3 bodu v máji.

Frankfurt nad Mohanom 7. júna (TASR) - Investorom v eurozóne sa opäť zlepšila nálada. Ich dôvera v ekonomiku regiónu v júni vzrástla už štvrtý mesiac po sebe a na najvyššiu úroveň od februára 2018. Podporilo ju opätovné otváranie reštaurácií a podnikov v cestovnom ruchu po poklese počtu nových prípadov ochorenia COVID-19. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu renomovaného inštitútu Sentix.

Podľa prieskumu sa index dôvery, ktorý odráža náladu investorov v 19 štátoch menovej únie, v júni zvýšil na 28,1 bodu z 21 bodov v máji. Tento výsledok prekonal odhady analytikov ktorí očakávali, že júnový index dosiahne 26 bodov.

Prieskum ukázal tiež, že aj čiastkový index súčasných podmienok v eurozóne tento mesiac strmo vzrástol na 21,3 zo 6,3 bodu v máji. Len index očakávaní investorov mierne klesol na 35,3 z 36,8 bodu pred mesiacom.

„Eurozóna čoraz viac zanecháva za sebou bolestivé straty z roka poznačeného koronavírusom,“ uviedol riaditeľ Sentix Manfred Hübner. Upozornil však, že aj keď ekonomika naberá na sile, existujú riziká, ktoré môžu brzdiť jej rast, ako sú napríklad stúpajúce ceny.

Prieskum inštitútu Sentix sa uskutočnil od 3. do 5. júna a zúčastnilo sa na ňom 1139 investorov.