Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Dôvera investorov v Nemecku aj celej eurozóny sa v októbri zvýšila

Kľúčový nemecký index Dax dnes prvýkrát vo svojej histórii prekonal psychologicky dôležitú hranicu 13.000 bodov. Foto: TASR/AP

Ale hodnotenie súčasnej ekonomickej situácie v Nemecku sa opäť výrazne zhoršilo a kleslo o 11,7 bodu na -72,2 bodu.

Mannheim 18. októbra (TASR) – Dôvera investorov v ekonomiku Nemecka aj celej eurozóny sa v októbri 2022 prekvapujúco zvýšila. Napriek tomu zostávajú investori pesimistickí, pokiaľ ide o vyhliadky Nemecka a predpovedajú pokles jeho ekonomiky v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov. Ukázal to v utorok prieskum Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW), o ktorom informuje TASR.

Podľa ZEW sa kľúčový index dôvery nemeckých investorov, ktorý vyjadruje ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, v októbri 2022 zvýšil o 2,7 bodu na -59,2 bodu z -61,9 bodu v septembri, zatiaľ čo ekonómovia predpovedali, že klesne na -65,7 bodu.

Ale hodnotenie súčasnej ekonomickej situácie v Nemecku sa opäť výrazne zhoršilo a kleslo o 11,7 bodu na -72,2 bodu. Aj celkové ekonomické vyhliadky Nemecka hodnotia investori oveľa horšie.

"Indikátor ekonomického sentimentu ZEW v októbri mierne stúpol. Aktuálna ekonomická situácia je však opäť hodnotená ako výrazne horšia než v predchádzajúcom mesiaci. Výrazne sa zvýšila aj pravdepodobnosť, že reálny hrubý domáci produkt (HDP) v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov klesne. Celkovo sa ekonomický výhľad opäť zhoršil," komentoval výsledky prieskumu ZEW profesor Achim Wambach.

V prípade eurozóny sa index dôvery ZEW v októbri mierne zvýšil o 1 bod na -59,7 bodu. Ale indikátor súčasnej ekonomickej situácie v eurozóne prudko klesol o 11,7 bodu na -70,6 bodu.

Aj inflačné očakávania pre eurozónu sa v októbri výrazne znížili, o 23,7 bodu na -35,8 bodu.