Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Dôvera maďarských spotrebiteľov a podnikateľov sa v máji znížila

Foto: TASR/Ladislav Vallach

Celkový index dôvery sa prepadol do záporného pásma -2,6 bodu z kladných 2,6 bodu v apríli.

Budapešť 23. mája (TASR) - Dôvera maďarských spotrebiteľov a podnikateľov v ekonomiku sa v máji výrazne znížila po aprílovom podobne výraznom náraste. Ukázal to v pondelok prieskum inštitútu GKI, podľa ktorého dôvodom horšej nálady domácností je prudko stúpajúca inflácia, čo má negatívny vplyv na ich financie.

Rastúce náklady na energiu a vojna na susednej Ukrajine podporujú ďalšie cenové tlaky. Národná banka Maďarska (NBH) tak stojí pred ťažkou úlohu - musí bojovať proti pretrvávajúcej vysokej inflácii a zároveň udržať dynamiku maďarskej ekonomiky.

NBH očakáva, že inflácia, ktorá sa v apríli vyšplhala na 9,5 %, čo bola jej najvyššia úroveň od júna 2001, bude v nasledujúcich mesiacoch ďalej rásť a v tomto roku sa jej priemer bude pohybovať v rozmedzí 9 % až 10 %.

Pravidelný mesačný prieskum GKI odhalil, že index dôvery maďarských podnikateľov klesol v máji na 6,9 bodu z aprílových 10,5 bodu a index dôvery spotrebiteľov sa znížil o 9,5 bodu na -29,5 bodu z -20 bodov (po aprílovom náraste o 8 bodov).

Celkový index dôvery sa prepadol do záporného pásma -2,6 bodu z kladných 2,6 bodu v apríli.

"Inflačné očakávania spotrebiteľov sa po aprílovom oslabení v máji opäť zvýšili," uviedol GKI.

"Od vypuknutia ukrajinsko-ruskej vojny sú firmy aj spotrebitelia veľmi pesimistickí, pokiaľ ide o budúcnosť maďarskej ekonomiky, a tento pesimizmus sa v máji ešte zintenzívnil," dodal inštitút.

Spoločnosti plánujú zvýšenie cien, aj keď v o niečo menšom rozsahu ako v apríli. Zákazníci boli v máji pesimistickejší, pokiaľ ide o ich finančné vyhliadky a úspory.

Maďarská centrálna banka NBH od vlaňajšieho júna zvýšila svoju základnú sadzbu o 450 bázických bodov na 5,4 %. Očakáva sa, že dopyt po úveroch sa v Maďarsku spomalí. NBH po veľmi silnom 1. štvrťroku stále predpovedá rast maďarskej ekonomiky v roku 2022 o 2,5 % až 4,5 %.