Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Dôvera nemeckých podnikateľov je v marci najvyššia za takmer dva roky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prieskum odhalil, že nemeckí podnikatelia sú optimistickejšími aj pokiaľ ide o vývoj v nasledujúcich mesiacoch.

Mníchov 26. marca (TASR) - Nemeckým podnikateľom sa v marci zlepšila nálada. Ich dôvera v ekonomiku dosiahla najvyššiu úroveň za takmer dva roky. Prispel k tomu rastúci dopyt po produktoch nemeckého priemyslu, ktorý podporuje výrobu v najväčšej európskej ekonomike napriek stúpajúcemu počtu nových prípadov ochorenia COVID-19 a blokádam na zastavenie jeho šírenia. Vyplýva to z prieskumu inštitútu pre výskum hospodárstva (Ifo).

Podľa výsledkov prieskumu sa index podnikateľskej dôvery v Nemecku v marci zvýšil na 96,6 bodu, čo je jeho najvyššia hodnota od júna 2019, z revidovaných 92,7 bodu vo februári. Marcový výsledok prekonal odhady analytikov, ktorí očakávali, že index stúpne len na 93,2 bodu z pôvodných 92,4 bodu vo februári pred revíziou.

"Napriek rastúcemu počtu infikovaných odštartovala nemecká ekonomika jar s dôverou," uviedol vo vyhlásení prezident Ifo Clemens Fuest.

Prieskum odhalil, že nemeckí podnikatelia sú optimistickejšími aj pokiaľ ide o vývoj v nasledujúcich mesiacoch. Príslušný čiastkový index očakávaní sa v marci zvýšil na 100,4 bodu z 95 bodov vo februári. A ich hodnotenie súčasnej situácie bolo tiež lepšie a stúplo na 93 bodov z februárových 90,6 bodu.