Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Dôvera nemeckých podnikateľov v ekonomiku v októbri vzrástla

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Októbrová hodnota indexu je najvyššia za tri mesiace.

Mníchov 25. októbra (TASR) - Nemeckým podnikateľom sa v októbri zlepšila nálada. Ich dôvera v ekonomiku vzrástla, prvýkrát po piatich mesiacoch poklesu a viac ako odhadovali analytici. Ukázal to v stredu prieskum inštitútu pre výskum hospodárstva (Ifo). TASR o tom informuje na základe správ Bloomberg a Reuters.

Podľa rýchleho odhadu Ifo sa index podnikateľskej dôvery v Nemecku v októbri 2023 zvýšil na 86,9 bodu z revidovaných 85,8 bodu v septembri. Ekonómovia pritom odhadovali, že stúpne len veľmi mierne na 85,9 bodu. Októbrová hodnota indexu je najvyššia za tri mesiace.

Prieskum odhalil, že firmy sú menej pesimistické, pokiaľ ide o ich očakávania na nadchádzajúce mesiace, keďže čiastkový index očakávaní vzrástol na 84,7 z 83,1 bodu v septembri. Sú tiež spokojnejšie so súčasnou situáciou, o čom svedčí zvýšenie podindexu súčasnej ekonomickej situácie na 89,2 z 88,7 bodu.

"To, čo tu vidíme, naznačuje určitú stabilizáciu," povedal prezident Ifo Clemens Fuest pre televíziu Bloomberg. "Nemecká ekonomika bude tento rok klesať, ale v poslednom štvrťroku očakávame stabilizáciu, mierny rast," dodal.

Ekonómovia sú menej optimistickí ako Fuest a predpovedajú Nemecku pokles hospodárstva v priebehu šiestich mesiacov do konca decembra v dôsledku energetickej krízy, slabého čínskeho dopytu a vyšších úrokových sadzieb.

Kľúčový výrobný sektor totiž naďalej zápasí s problémami. Chemický gigant Lanxess AG minulý týždeň oznámil, že prepustí 7 % svojej pracovnej sily pre nedostatok energie a slabnúci globálny dopyt. Automobilka Volkswagen zhoršila svoje prognózy s odvolaním sa na problémy s nákladmi a dodávateľmi.

"Pozitívne čísla pochádzajú väčšinou zo sektora služieb," povedal Fuest, podľa ktorého ide najmä o sektory ako IT a cestovný ruch.