Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Dôvera nemeckých podnikateľov v októbri mierne klesla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hodnota indexu je najnižšia od mája 2020, ale prekonala prognózy trhu.

Mníchov 25. októbra (TASR) - Nemeckým podnikateľom sa v októbri mierne zhoršila nálada, pričom ich dôvera v ekonomiku klesla na najnižšiu úroveň od mája 2020, ale prekonala odhady analytikov. A zároveň očakávania firiem sa zlepšili napriek menšej spokojnosti s ich súčasným podnikaním. TASR o tom informuje na základe prieskumu inštitútu pre výskum hospodárstva (Ifo).

Podľa rýchleho odhadu Ifo sa index podnikateľskej dôvery v Nemecku v októbri znížil na 84,3 bodu zo smerom nahor revidovaných 84,4 bodu v septembri. Hodnota indexu je najnižšia od mája 2020, ale prekonala prognózy trhu, ktorý očakával, že sa index zníži na 83,3 bodu.

Ifo poznamenal, že aj tieto údaje poukazujú na príchod recesie v zime, pričom každá tretia firma stále očakáva zvýšenie cien v nasledujúcich troch mesiacoch. A zároveň, 63,8 % podnikov sa sťažovalo na problémy v zásobovaní, čo je menej ako 65,8 % v septembri.

Prieskum ďalej odhalil, že zatiaľ čo čiastkový index súčasnej ekonomickej situácie klesol v októbri na 94,1 z 94,5 bodu, index očakávaní mierne vzrástol na 75,6 zo 75,3 bodu v septembri.