Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Dôvera nemeckých spotrebiteľov v ďalší vývoj ekonomiky výrazne klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nemecko je pre svoju závislosť na dovoze ruského plynu na vykurovanie domácností a poháňanie priemyslu obzvlášť zraniteľné v dôsledku vojny.

Norimberg 29. marca (TASR) - Nemeckým spotrebiteľom sa zhoršila nálada. Ich dôvera v ďalší vývoj ekonomiky v nasledujúcom mesiaci výrazne klesla, keďže invázia Ruska na Ukrajinu oslabila vyhliadky hospodárstva. Vyplýva to z prognózy spotrebiteľskej dôvery na apríl 2022, ktorú vypracoval inštitút pre prieskum trhu GfK.

Podľa predbežného odhadu indikátor spotrebiteľskej dôvery GfK, ktorý predpovedá o mesiac dopredu náladu domácností v najväčšej ekonomike eurozóny, sa pre apríl znížil na -15,5 bodu z -8,5 bodu v marci.

Dosiahol tak najnižšiu hodnotu od februára 2021 a zaostal za odhadmi analytikov, ktorí predpovedali, že klesne na -14 bodov.

Nádeje, že zrušenie obmedzení, súvisiacich s pandémiou nového koronavírusu, podporí oživenie ekonomiky, sa „vyparili“ s ruskou inváziou na Ukrajinu koncom februára, uviedol spotrebiteľský expert GfK Rolf Bürkl.

Tento šok sa odrazil najmä v čiastkovom indexe očakávaných príjmov, ktorý v marci klesol o 25 bodov na -22,1 bodu, čo je jeho najnižšia úroveň od januára 2009.

Konflikt dal nový impulz už aj tak vysokej inflácii, pričom náklady na ropu a plyn raketovo stúpali pre obavy, že dodávky z Ruska by mohli byť vážne obmedzené.

Rastúce účty za palivo znamenajú, že „spotrebitelia vidia, ako sa ich kúpna sila rozplýva“, uviedol GfK vo vyhlásení.

Spotrebiteľské ceny v Nemecku vo februári vzrástli o 5,1 %. Nemecko je pre svoju závislosť na dovoze ruského plynu na vykurovanie domácností a poháňanie priemyslu obzvlášť zraniteľné v dôsledku vojny.

Prieskum GfK medzi približne 2000 respondentmi ďalej ukázal, že boli výrazne pesimistickejší, pokiaľ ide o stav ekonomiky, pričom príslušný čiastkový index ekonomických očakávaní sa prepadol o 33 bodov na -8,9 bodu po raste v predchádzajúcich dvoch mesiacoch.

Sankcie Západu proti Rusku, vysoké náklady na energie a problémy v dodávateľských reťazcoch tak prudko zvyšujú riziko recesie v Nemecku, dodal inštitút.

TASR správu prevzala z AFP.