Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Dôvera nemeckých spotrebiteľov v ekonomiku nečakane vzrástla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zdá sa, že nemeckí spotrebitelia očakávajú ešte väčšie zvýšenie cien, a preto považujú za rozumné nakupovať teraz, povedal expert GfK Rolf Bürkl.

Norimberg 27. októbra (TASR) - Dôvera nemeckých spotrebiteľov v ďalší vývoj ekonomiky v novembri nečakane vzrástla, už druhý mesiac po sebe, aj napriek stúpajúcej inflácii. Vyplýva to z najnovšej prognózy spotrebiteľskej dôvery na november 2021, ktorú vypracoval inštitút pre prieskum trhu GfK.

Podľa predbežného odhadu indikátor spotrebiteľskej dôvery GfK, ktorý predpovedá o mesiac dopredu náladu domácností v najväčšej ekonomike eurozóny, sa pre november 2021 zvýšil na 0,9 bodu z revidovaných 0,4 bodu pred mesiacom. Analytici pritom odhadovali, že klesne na -0,5 bodu.

Index dôvery tak dosiahol najvyššiu hodnotu od apríla 2020, hoci pozitívna nálada pravdepodobne pominie, ak budú ceny ďalej stúpať. Prieskum tiež odhalil, že ukazovateľ ochoty nemeckých spotrebiteľov k nákupom sa zlepšil, ale ekonomické aj príjmové očakávania klesli.

„Zdá sa, že nemeckí spotrebitelia očakávajú ešte väčšie zvýšenie cien, a preto považujú za rozumné nakupovať teraz, aby sa vyhli ešte vyšším cenám,“ povedal expert GfK Rolf Bürkl.

Inflácia v Nemecku sa zrýchlila v septembri viac, ako sa predpokladalo, a medziročne vzrástla o 4,1 % po zvýšení o 3,4 % v auguste.

Vláda počíta s priemernou infláciou v tomto roku na úrovni 2,9 %, uviedol zdroj, ktorý nechcel byť menovaný. Minister hospodárstva Peter Altmaier predstaví aktualizované ekonomické prognózy neskôr v stredu na tlačovej konferencii.

Z prieskumu ďalej vyplýva, že čiastkový index, ktorý odráža ochotu nemeckých domácností nakupovať, vzrástol na 19,4 z 13,4 bodu. Znížili sa však ich očakávania v oblasti príjmu, a to na 23,3 z 37,4 bodu aj očakávania v ekonomike na 46,6 zo 48,5 bodu.