Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Dôvera podnikateľov aj spotrebiteľov v českú ekonomiku sa zvýšila

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Dôvera medzi spotrebiteľmi stagnuje na úrovni z posledných mesiacov.

Praha 24. januára TASR) - Dôvera v českú ekonomiku sa začiatkom tohto roka zvýšila. Zvýšenie nálady evidoval Český štatistický úrad (ČSÚ) v prípade podnikateľov aj spotrebiteľov.

Ako uviedol ČSÚ, na ktorý sa odvolal server novinky.cz, dôvera v českú ekonomiku vzrástla v januári o dva body na hodnotu 97,6 bodu. Dôvera podnikov sa zvýšila o 2,3 bodu na 98,8 bodu a dôvera spotrebiteľov o 0,2 na 91,4 bodu.

V rámci podnikateľskej sféry sa dôvera medzimesačne zvýšila najmä v priemysle a stavebníctve. "Podnikatelia v týchto odvetviach očakávajú v budúcich mesiacoch rast tempa výrobnej aj stavebnej činnosti, napriek tomu, že sú stále výrazne limitovaní nedostatkom materiálu. Práve nedostatok vstupov je aj jednou z príčin očakávaného rastu cien v obidvoch odvetviach," povedal Jiří Obst, vedúci oddelenia konjunkturálnych prieskumov ČSÚ.

Dôvera medzi spotrebiteľmi stagnuje na úrovni z posledných mesiacov. Za miernym rastom je pokles počtu domácností, ktoré negatívne hodnotia svoju súčasnú finančnú situáciu v porovnaní s obdobím posledných 12 mesiacov.

Ako povedal Tomáš Volf zo spoločnosti Ciftin, vyššej dôvere v českú ekonomiku bráni neustály rast spotrebiteľských cien. Inflácia mieri k 7 %, a to sa negatívne podpisuje na finančnej stránke domácností.