Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Dôvera podnikateľov v ekonomiku sa v júni medzimesačne opäť zhoršila

Na snímke budova, v ktorej sídli Štatistický úrad SR na Miletičovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Obchod si síce udržal optimizmus minulého mesiaca, obavy sú však spojené s vývojom cien.

Bratislava 29. júna (TASR) - Dôvera podnikateľov k vývoju ekonomiky na Slovensku sa v júni 2022 po trojmesačnom raste optimizmu medzimesačne opäť zhoršila. K rýchlejšiemu poklesu dôvery došlo najmä v službách a priemysle, pričom v kľúčovom priemysle pesimistickejšie hodnotenia mierne prevažovali. Miernejšie poklesla aj dôvera v stavebníctve. Obchod si síce udržal optimizmus minulého mesiaca, obavy sú však spojené s vývojom cien. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zastrešujúci sezónne upravený indikátor ekonomického sentimentu (IES) klesol o 9,7 bodu na hodnotu 99,5 bodu. Aktuálne hodnotenie je o 7,5 bodu pesimistickejšie, ako bolo v rovnakom období minulého roka, a tiež o 3 body nižšie ako dlhodobý priemer.

Nálada v priemysle sa po zlepšovaní v predchádzajúcich mesiacoch v júni výrazne zhoršila. Indikátor dôvery (sezónne upravený) klesol o 11,3 percentuálneho bodu (p. b.) na hodnotu -1,3. Vývoj indikátora nepriaznivo ovplyvnil pokles objednávok a očakávanej produkcie vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, ako aj pokles očakávanej produkcie v kľúčovej výrobe dopravných prostriedkov.

Po dvoch mesiacoch rastu zaznamenal dynamickejší pokles aj indikátor dôvery v službách, v júni klesol o 14,3 p. b. na úroveň 19. Zhoršilo sa hodnotenie všetkých troch otázok vstupujúcich do indikátora. V hodnotení budúceho dopytu po službách v nasledujúcich troch mesiacoch bol najvyšší nárast pesimizmu vo finančných a poisťovacích službách.

Spotrebiteľská atmosféra na Slovensku sa v júni zhoršila druhý mesiac po sebe. Oproti predchádzajúcemu mesiacu klesol indikátor spotrebiteľskej dôvery (sezónne upravený) o 3,2 bodu na úroveň -27,8. Najviac sa zvýšili obavy z očakávanej celkovej hospodárskej situácie, avšak zhoršili sa aj očakávania z vývoja nezamestnanosti, úspor domácnosti, ako aj očakávanej finančnej situácie domácností respondentov.

Dôvera v obchode sa počas júna udržala na úrovni predošlého mesiaca, indikátor dôvery mal hodnotu 29. Respondenti pozitívne hodnotili podnikateľské aktivity za posledné mesiace, ale zhoršila sa dôvera k ich vývoju v nasledujúcich troch mesiacov. Pesimizmus tiež vzrástol pri očakávanom raste cien tovarov, pri hodnotení ktorého sú obavy takmer dvojnásobné, ako boli na sklonku roka 2021.

Po minulomesačnom raste sa sezónne upravený indikátor dôvery v stavebníctve v júni opäť znížil. Pokles o 4,5 bodu na -14 ovplyvnili predovšetkým nepriaznivejšie hodnotenia očakávanej zamestnanosti.