Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Dôvera spotrebiteľov v Holandsku v decembri vzrástla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výdavky domácností na služby pritom v októbri stúpli medziročne o 3,6 %, zatiaľ čo na tovar dlhodobej spotreby klesli o 4,8 %.

Amsterdam 20. decembra (TASR) - Holandským spotrebiteľom sa v decembri zlepšila nálada a ich dôvera v ekonomiku vzrástla na päťmesačné maximum po zmiernení obáv z vážnej recesie. Aj ich výdavky v októbri stúpli, ale najmenej za 1,5 roka. Ukázali to v utorok údaje holandského štatistického úradu. TASR o tom informuje na základe správy RTTNews.

Podľa výsledkov najnovšieho prieskumu sa index spotrebiteľskej dôvery v piatej najväčšej ekonomike eurozóny v decembri 2022 zvýšil na -52 bodov z -57 bodov v novembri. Hodnota indexu je však najmenšia od júla, keď dosiahla -51 bodov a zostala hlboko pod 20-ročným priemerom -9 bodov.

Prieskum ukázal tiež, že spotrebitelia boli v súvislosti s ekonomikou menej pesimistickí a ich ochota nakupovať sa zvýšila.

V rámci jednotlivých komponentov v decembri vzrástol čiastkový index ekonomickej klímy na -65 z -72 bodov a ukazovateľ ochoty nakupovať na -43 z -46 bodov v predchádzajúcom mesiaci.

Spotrebitelia uviedli, že čas na uskutočnenie veľkých nákupov je v decembri o niečo menej nepriaznivý ako v novembri.

Zo separátnych údajov štatistického úradu vyplynulo, že spotrebiteľské výdavky sa v októbri 2022 medziročne zvýšili len o 0,6 %, čo bolo výrazné spomalenie po ich náraste o 2,2 % v septembri a najmenšie tempo rastu od apríla 2021.

Výdavky domácností na služby pritom v októbri stúpli medziročne o 3,6 %, zatiaľ čo na tovar dlhodobej spotreby klesli o 4,8 %.