Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Dôvera spotrebiteľov v USA klesla v auguste takmer na 10-ročné minimum

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výsledok je horší aj v porovnaní s očakávaniami ekonómov.

Washington 27. augusta (TASR) - Spotrebiteľská dôvera v Spojených štátoch klesla tento mesiac takmer na 10-ročné minimum. Náladu spotrebiteľov ovplyvnili najmä obavy, že pandémia bude pokračovať ďalej, čo sa odrazí na ich osobných financiách.

Index spotrebiteľskej dôvery, ktorý zostavuje Michiganská univerzita, klesol v auguste na konečných 70,3 bodu oproti júlovej hodnote 81,2 bodu. Predbežný údaj bol síce ešte horší, predstavoval 70,2 bodu, aj konečný údaj za august však znamená najnižšiu hodnotu indexu od decembra 2011.

Výsledok je horší aj v porovnaní s očakávaniami ekonómov. Tí síce počítali s výrazným poklesom spotrebiteľskej dôvery, očakávali však, že index dosiahne aspoň 70,7 bodu.

"Za mimoriadnym poklesom nálady je najmä obava, že pandémia sa tak skoro neskončí a život sa v najbližšom období nevráti do normálnych koľají," povedal ekonóm Richard Curtin. Čiastkový index spotrebiteľských očakávaní dosiahol v auguste 65,1 bodu, čo je najnižšia hodnota podindexu od októbra 2013. Čo sa však týka ekonomiky, aj naďalej sa očakáva, že tento rok bude rásť najrýchlejším tempom za posledné štyri dekády.