Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Dôvera spotrebiteľov v USA v januári klesla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Napriek tomu plánujú nákupy domov, automobilov a iných veľkých položiek.

Washington 25. januára (TASR) - Americkým spotrebiteľom sa tento mesiac zhoršila nálada a ich dôvera v ekonomiku klesla. Dôvodom je vysoká inflácia a veľmi nákazlivý variant omikron nového koronavírusu. Napriek tomu plánujú nákupy domov, automobilov a iných veľkých položiek. Ukázal to v utorok prieskum inštitútu Conference Board.

Podľa najnovších výsledkov sa index spotrebiteľskej dôvery v USA v januári znížil na 113,8 bodu z revidovaných 115,2 bodu v decembri. Ekonómovia však očakávali, že index klesne ešte viac, na 111,9 z pôvodných 115,8 bodu pred revíziou.

Pokles celkového indexu odrážal horšie vyhliadky krátkodobého rastu, pričom čiastkový index očakávaní sa znížil na 90,8 bodu v januári z 95,4 bodu v decembri. Spotrebitelia boli tiež menej optimistickí, pokiaľ ide o krátkodobé vyhliadky trhu práce a ich príjmov.

Prieskum však zároveň odhalil, že čiastkový index súčasnej situácie, ktorý odráža hodnotenie súčasných ekonomických a pracovných podmienok, vzrástol tento mesiac na 148,2 zo 144,8 bodu v decembri.

Aj napriek poklesu celkového januárového indexu zostáva dôvera spotrebiteľov v USA vysoká, navzdory prudkému rastu cien. Miera inflácie v USA totiž v decembri vzrástla medziročne o 7 %, najrýchlejšie za takmer 40 rokov.

Experti očakávajú, že Federálny rezervný systém (Fed) v stredu (26. 1.) naznačí svoj zámer začať v marci po prvý raz za tri roky zvyšovať úrokové sadzby, čo je hlavný mechanizmus boja proti inflácii. Ekonómovia však zároveň vyjadrili obavy, že Fed začne príliš neskoro bojovať s prudkým rastom cien.