Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Dôvera spotrebiteľov v USA v marci nečakane vzrástla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Začiatkom tohto mesiaca Fed zdvihol svoju referenčnú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov a naznačil, že v tomto roku očakáva už len jedno zvýšenie sadzieb.

Washington 28. marca (TASR) - Americkým spotrebiteľom sa v marci nečakane zlepšila nálada a ich dôvera v ekonomiku vzrástla. Zostala však pod priemerom z minulého roka. Ukázali to v utorok výsledky najnovšieho prieskumu inštitútu Conference Board. TASR o tom informuje na základe správ AFP a RTTNews.

Podľa prieskumu sa ostro sledovaný index spotrebiteľskej dôvery Conference Board v marci 2023 zvýšil na 104,2 bodu zo smerom nahor revidovaných 103,4 bodu vo februári. Mierny nárast indexu prekvapil ekonómov, ktorí očakávali, že klesne na 101 bodov z pôvodných februárových 102,9 bodu pred revíziou.

Napriek marcovému nárastu zostáva index dôvery pod priemernou úrovňou 104,5 bodu z roku 2022.

Tento nárast odráža zlepšenie vyhliadok spotrebiteľov do 55 rokov a domácností s príjmom 50.000 USD (46.121,21 eura) a viac, povedal Ataman Ozyildirim, riaditeľ ekonomického výskumu v Conference Board.

Upozornil však, že aj keď spotrebitelia pociťujú o niečo väčšiu istotu, pokiaľ ide o vyhliadky príjmov v nasledujúcich šiestich mesiacoch, zároveň sú o niečo menej optimistickí, pokiaľ ide o súčasnú situáciu. Konkrétne, čiastkový index očakávaní v marci vzrástol na 73 zo 70,4 bodu vo februári, zatiaľ čo index súčasnej situácie klesol na 151,1 zo 153 bodov v predchádzajúcom mesiaci.

"Najnovšie výsledky ukazujú tiež, že očakávania inflácie v nasledujúcich 12 mesiacoch zostávajú zvýšené, na úrovni 6,3 %," dodal.

Spotrebitelia sú preto aj naďalej opatrní pri výdavkoch a majú v úmysle minúť menej na nepodstatné položky, ako je napríklad zábava či kultúra. Predpokladajú totiž, že minú viac na nevyhnutné položky, ako sú zdravotná starostlivosť a údržba domu.

Americká centrálna banka Fed od minulého roka prudko zvyšuje úrokové sadzby v snahe skrotiť infláciu, ktorá sa drží výrazne nad jej cieľom na úrovni 2 %.

Začiatkom tohto mesiaca Fed zdvihol svoju referenčnú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov a naznačil, že v tomto roku očakáva už len jedno zvýšenie sadzieb.

(1 EUR = 1,0841 USD)