Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Dôvera talianskych spotrebiteľov v októbri klesla

Pouličný predavač s ochranným rúškom na zabránenie šíreniu nového koronavírusu predáva veci pred kaviarňou v Ríme 26. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Taliansko je jednou z krajín, ktoré najviac zasiahla prvá vlna pandémie nového koronavírusu. A teraz je opäť v krízovom režime pre prudký nárast infikovaných.

Rím 29. októbra (TASR) - Dôvera talianskych spotrebiteľov v ekonomiku v októbri klesla prvýkrát za tri mesiace, zatiaľ čo podnikateľom sa nálada, naopak, zlepšila. Ukázali to vo štvrtok výsledky najnovšieho prieskumu štatistického úradu ISTAT.

Prieskum odhalil, že index spotrebiteľskej dôvery v tretej najväčšej ekonomike eurozóny v októbri klesol na 102 bodov zo 103,3 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Dôvodom bolo podľa ISTAT-u zhoršenie dôvery vo všeobecnú ekonomickú klímu, čo odráža pokles príslušného čiastkového indexu na 87,8 z 94,5 bodu. A spotrebitelia slabšie hodnotili aj výhľad ekonomiky, o čom svedčí pokles príslušného indexu na 104,5 zo 109,3 bodu.

Z prieskumu ďalej vyplýva, že index dôvery talianskych podnikateľov sa v októbri zvýšil na 92,9 z 91,3 bodu v septembri. Čo sa týka jednotlivých komponentov, index dôvery podnikateľov vo výrobe stúpol na 95,6 z 92,6 bodu. A vzrástla aj dôvera podnikateľov v stavebníctve a v maloobchode, ale v službách klesla.

Dôvera spotrebiteľov aj podnikateľov v krajine zostáva pod úrovňou, ktorú dosahovala pred pandémiou. V januári bola spotrebiteľská dôvera na úrovni 111,1 bodu a podnikateľská na úrovni 98,1 bodu.

Taliansko je jednou z krajín, ktoré najviac zasiahla prvá vlna pandémie nového koronavírusu. A teraz je opäť v krízovom režime pre prudký nárast infikovaných.

Experti očakávali, že výkon talianskej ekonomiky tento rok klesne o zhruba 10 %, čo bude rekord. Ale jej pád môže byť ešte väčší v dôsledku druhej vlny pandémie.