Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Dôvera v českú ekonomiku tento mesiac klesla

Na archívnej snímke rieka Vltava a v pozadí Pražský hrad v Prahe. Foto: TASR - Erika Ďurčová

K rekordu sa priblížil aj počet spotrebiteľov, ktorí hodnotia svoju finančnú situáciu horšie ako v minulom roku, pričom aj ich názor na celkovú ekonomickú situáciu sa opäť zhoršil.

Praha 25. júla (TASR) - Dôvera v českú ekonomiku tento mesiac klesla. Dôvodom bolo zhoršenie nálady ako medzi spotrebiteľmi, tak medzi podnikateľmi. TASR o tom informuje na základe prieskumu, ktorý v pondelok zverejnil Český štatistický úrad (ČSÚ).

Podľa výsledkov prieskumu ČSÚ sa kombinovaný index dôvery v českú ekonomiku v júli znížil na 95,7 bodu z júnových 98,3 bodu.

Indikátor spotrebiteľskej dôvery pritom v júli 2022 klesol (už piaty mesiac po sebe) na 73,6 zo 74,7 bodu v predchádzajúcom mesiaci. To je jeho najnižšia hodnota od januára 2003, čo odrážalo bezprecedentný počet respondentov, ktorí sa obávajú o svoju finančnú situáciu.

K rekordu sa priblížil aj počet spotrebiteľov, ktorí hodnotia svoju finančnú situáciu horšie ako v minulom roku, pričom aj ich názor na celkovú ekonomickú situáciu sa opäť zhoršil. Inflačné očakávania v júli mierne vzrástli a zámery uskutočniť veľké nákupy ďalej klesali.

Zároveň indikátor podnikateľskej dôvery v Českej republike sa v júli znížil na 100,2 bodu zo 103,1 bodu v júni, čo najmenej od marca minulého roka. Naprieč sektormi došlo k poklesu optimizmu v priemysle na 98,9 zo 106,1 bodu, v obchode na 97,6 z 99,3 bodu, zatiaľ čo v službách sa nálada sa zlepšila na 100 z 99,1 bodu a v stavebníctve na 118,6 zo 117,4 bodu.