Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Dôvera v českú ekonomiku v júli klesla

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

V prípade dôvery spotrebiteľov sa index znížil o 3,6 bodu na hodnotu 101,9 bodu.

Praha 26. júla (TASR) - Dôvera v českú ekonomiku tento mesiac klesla. Nálada je horšia ako medzi spotrebiteľmi, tak medzi podnikateľmi, pričom v prípade podnikateľov nervozita panuje najmä v priemysle. Poukázali na to v pondelok zverejnené údaje Českého štatistického úradu (ČSÚ).

Podľa ČSÚ súhrnný indikátor ekonomickej dôvery klesol v júli medzimesačne o 4,3 bodu na 99,7 bodu. "Vývoj celkovej dôvery v ekonomiku v júli výrazne ovplyvnili nedostatok a rastúce ceny vstupných materiálov a zariadení v priemysle, čo podniky vnímajú ako významnú bariéru svojej činnosti," povedal vedúci oddelenia konjunkturálnych prieskumov ČSÚ Jiří Obst, ktorého citoval server novinky.cz.

"V dotknutých odvetviach sa spomaľuje výroba a výrazne sa zvyšujú zásoby nedokončených výrobkov. V reakcii na to sa mierne znížil počet priemyselných podnikov očakávajúcich rast výrobnej činnosti v nadchádzajúcom období," dodal.

Indikátor dôvery podnikateľov klesol o 4,4 bodu na 99,3 bodu. Výrazne sa znížil najmä v priemysle, kde dosiahol 98,7 bodu, čo predstavuje pokles o 9,5 bodu. V oblasti obchodu a služieb dôvera stagnuje.

V prípade dôvery spotrebiteľov sa index znížil o 3,6 bodu na hodnotu 101,9 bodu. "Dôvera spotrebiteľov sa po trojmesačnom raste znížila," doplnila Silvie Vyplašilová z oddelenia konjunkturálnych prieskumov ČSÚ. Ako dodala, spotrebitelia sa výrazne obávajú ďalšieho rastu cien, čo začínajú vnímať ako jeden z možných faktorov ohrozujúcich celkovú ekonomickú situáciu aj ich vlastnú finančnú situáciu.