Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Dôvera v českú ekonomiku vzrástla na 7-mesačné maximum

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Kľúčový index podporilo najmä zlepšenie nálady medzi podnikateľmi. Príslušný index podnikateľskej dôvery vzrástol v marci na 95,2 bodu z 92,5 bodu vo februári.

Praha 25. marca (TASR) - Nálada českých podnikateľov zaznamenala v marci výrazný rast, čo sa odrazilo na celkovom hodnotení dôvery v českú ekonomiku. Príslušný index dosiahol najvyššiu hodnotu za posledných sedem mesiacov. Nálada spotrebiteľov však klesla, prvýkrát za tri mesiace. Informoval o tom portál RTTNews.

Index ekonomickej dôvery dosiahol v marci 93,9 bodu oproti 91,7 bodu v predchádzajúcom mesiaci, uviedol koncom týždňa Český štatistický úrad (ČSÚ). Marcová hodnota indexu je najvyššia od augusta minulého roka, v ktorom index dosiahol 94,3 bodu.

Kľúčový index podporilo najmä zlepšenie nálady medzi podnikateľmi. Príslušný index podnikateľskej dôvery vzrástol v marci na 95,2 bodu z 92,5 bodu vo februári.

V rámci podnikateľského sektora sa výrazne zlepšila nálada v priemysle, kde sa príslušný index zvýšil z februárovej hodnoty 88,7 bodu na 95,4 bodu. Nálada sa zlepšila aj v oblasti obchodu, naopak, v stavebníctve dôvera v ekonomiku klesla. Index v tomto odvetví dosiahol 100,2 bodu, zatiaľ čo vo februári predstavoval 106,2 bodu.

Zhoršila sa aj nálada medzi spotrebiteľmi, ktorá v predchádzajúcich dvoch mesiacoch roka rástla. Index spotrebiteľskej dôvery dosiahol v marci 87,1 bodu oproti februárovej hodnote 87,7 bodu. Českí spotrebitelia poukázali najmä na zhoršenie ich finančnej situácie v porovnaní s predchádzajúcim rokom.