Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Dôvera v ekonomiku EÚ sa v novembri zhoršila, prvýkrát za 7 mesiacov

Na archívnej snímke vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Dôvodom je druhá vlna pandémie nového koronavírusu, ktorá naberá väčšie rozmery, než sa pôvodne očakávalo.

Brusel 27. novembra (TASR) - Dôvera v ekonomiku eurozóny sa tento mesiac zhoršila, prvýkrát za sedem mesiacov. Dôvodom je druhá vlna pandémie nového koronavírusu, ktorá naberá väčšie rozmery, než sa pôvodne očakávalo. Poukázali na to v piatok zverejnené výsledky prieskumu Európskej komisie (EK).

Index ekonomického sentimentu (ESI) v 19 krajinách eurozóny klesol na 87,6 bodu z októbrovej hodnoty 91,1 bodu. Výsledok je však o niečo lepší, než očakávali trhy, ktoré počítali s poklesom indexu na 86,5 bodu.

Ako uviedla EK, po čiastočnom zlepšení nálady v predchádzajúcich mesiacoch predstavuje november prvý pokles od prepadu indexu po nástupe prvej vlny nového koronavírusu. Pod zhoršenie celkovej nálady v ekonomike sa podpísali všetky oblasti, najmä však tie, ktoré v dôsledku pandémie utrpeli najviac, ako sú služby a maloobchod.

Index dôvery v službách, ktoré sa na ekonomickej aktivite eurozóny podieľajú zhruba dvoma tretinami, klesol na -17,3 bodu z -12,1 bodu v októbri. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters počítali s poklesom na -15,5 bodu. V prípade maloobchodu klesol index z októbrovej hodnoty -6,9 bodu na -12,7 bodu.

Rovnako klesla nálada medzi spotrebiteľmi. Príslušný index dosiahol -17,6 bodu, zatiaľ čo v minulom mesiaci zaznamenal -15,5 bodu.

Pokles zaznamenal aj index dôvery v priemysle. V októbri dosiahol -9,2 bodu, za november EK oznámila index na úrovni -10,1 bodu.

Inflačné očakávania v priemysle sa zhoršili na 0,2 bodu z 0,7 bodu, avšak inflačné očakávania spotrebiteľov sa zlepšili. Dosiahli 15,4 bodu, zatiaľ čo v októbri to bolo 13,3 bodu.