Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Dôvera v ekonomiku eurozóny klesla na takmer trojročné minimum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pod ďalšie zhoršenie nálady v eurozóne sa podpísali najmä spotrebitelia a v rámci podnikateľského sektora priemysel a maloobchod.

Brusel 30. októbra (TASR) - Dôvera v ekonomiku eurozóny pokračovala v októbri v poklese, pričom sa dostala na najnižšiu úroveň za takmer tri roky. Napriek tomu boli údaje lepšie, než sa čakalo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá zverejnila najnovšie výsledky prieskumu Európskej komisie.

Index ekonomického sentimentu (ESI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom ďalšieho vývoja v eurozóne, klesol v októbri oproti septembru o 0,1 bodu na 93,3 bodu, uviedla Európska komisia. To znamená pokles šiesty mesiac po sebe a najnižšiu úroveň od novembra 2020. Napriek tomu je výsledok lepší, než sa očakávalo, keďže analytici počítali s poklesom ESI na 93 bodov.

Pod ďalšie zhoršenie nálady v eurozóne sa podpísali najmä spotrebitelia a v rámci podnikateľského sektora priemysel a maloobchod. V oblasti služieb sa nálada zlepšila a čiastočné zlepšenie zaznamenalo aj stavebníctvo.

Čo sa týka najväčších ekonomík eurozóny, v najväčšej z nich, Nemecku, sa nálada zlepšila. Dôvera v ekonomiku eurozóny vzrástla aj v Španielsku, naopak, vo Francúzsku a v Taliansku zaznamenala pokles.