Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Dôvera v ekonomiku eurozóny sa v máji zlepšila

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Index ekonomického sentimentu (ESI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom ďalšieho vývoja v regióne, vzrástol v máji na 67,5 bodu zo 64,9 bodu v predchádzajúcom mesiaci.

Brusel 28. mája (TASR) - Dôvera v ekonomiku eurozóny sa po aprílovom prepade na historické minimum tento mesiac zvýšila. Ukázal to vo štvrtok prieskum Európskej komisie.

Index ekonomického sentimentu (ESI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom ďalšieho vývoja v regióne, vzrástol v máji na 67,5 bodu zo 64,9 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Výsledok však zaostal za odhadom ekonómov, ktorí očakávali rast indexu na 70,3 bodu.

Nálada sa zlepšila medzi spotrebiteľmi a v priemysle, ako aj v maloobchode. V oblasti služieb však pokračovala v poklese. Aj v tomto sektore je však situácia o niečo lepšia, keď v porovnaní s vývojom v apríli bol pokles miernejší.

Index spotrebiteľskej dôvery dosiahol v máji -18,8 bodu, zatiaľ čo v predchádzajúcom mesiaci dosiahol -22 bodov. Výsledok je v súlade s predbežnými odhadmi.

V priemysle sa dôvera zlepšila, keď príslušný index dosiahol -27,5 bodu, zatiaľ čo v apríli to bolo -32,5 bodu. Index dôvery v maloobchode vzrástol z aprílovej úrovne -30,1 na -29,7 bodu.

Naopak, nálada v sektore služieb klesla. Zatiaľ čo v apríli príslušný index dosiahol -38,6 bodu, v máji predstavoval -43,6 bodu.