Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Dôvera v ekonomiku eurozóny vzrástla na 21-ročné maximum

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Index ekonomickej dôvery v krajinách menového bloku vzrástol v júni na 117,9 bodu z májovej hodnoty 114,5 bodu.

Brusel 29. júna (TASR) - Dôvera v ekonomiku eurozóny vzrástla tento mesiac na najvyššiu hodnotu za viac než dve desaťročia. Prispelo k tomu najmä výrazné zlepšenie nálady v sektore služieb, ako aj vysoká dôvera v ekonomiku zo strany priemyslu. Informovala o tom v utorok Európska komisia.

Index ekonomickej dôvery v krajinách menového bloku vzrástol v júni na 117,9 bodu z májovej hodnoty 114,5 bodu. Výsledok prekonal očakávania ekonómov, ktorí počítali s rastom indexu na 116,5 bodu. Júnová hodnota indexu je najvyššia za 21 rokov.

Výrazne sa zvýšila dôvera v oblasti služieb. Príslušný index vzrástol piaty mesiac po sebe, pričom dosiahol 17,9 bodu oproti 11,3 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Júnová hodnota indexu v sektore služieb je zároveň najvyššia od augusta 2007.

Zlepšila sa aj nálada v priemysle a maloobchode. V prípade priemyslu sa index nálady zlepšil siedmy mesiac po sebe, pričom dosiahol nový rekord 12,7 bodu. Výsledok prekonal očakávania ekonómov, ktorí počítali s rastom indexu na 12,3 bodu z májovej hodnoty 11,5 bodu.

Aj v oblasti maloobchodu sa nálada zlepšila, už štvrtý mesiac po sebe. Príslušný index vzrástol v júni na 4,5 bodu z 0,5 bodu v máji.

Európska komisia zároveň potvrdila predbežný odhad v oblasti vývoja spotrebiteľskej nálady zverejnený pred týždňom. Ako uviedla, index spotrebiteľskej dôvery v eurozóne dosiahol v júni -3,3 bodu oproti -5,1 bodu v máji. To je najvyššia úroveň spotrebiteľskej dôvery od januára 2018.