Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Dôvera v ekonomiku Talianska sa zlepšila

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výrazne sa zlepšila nálada aj medzi podnikateľmi, keďže po uvoľnení protipandemických opatrení sa zvýšila aktivita vo všetkých sektoroch.

Rím 28. júla (TASR) - Dôvera v taliansku ekonomiku tento mesiac vzrástla. Optimistickejší boli spotrebitelia aj podnikatelia, ktorých nálada dosiahla niekoľkoročné maximá. Poukázali na to v stredu zverejnené údaje talianskeho štatistického úradu.

Index ekonomického sentimentu dosiahol v júli 129,6 bodu, zatiaľ čo v predchádzajúcom mesiaci predstavoval 126,9 bodu. Výrazne ho podporila nálada spotrebiteľov, ktorá bola najvyššia za takmer tri roky.

Index spotrebiteľskej dôvery dosiahol v júli 116,6 bodu, čo je najvyššia hodnota indexu od septembra 2018. Vzrástol z júnovej hodnoty 115,1 bodu a prekonal tak očakávania trhov. Ekonómovia počítali s tým, že index sa zvýši na 115,5 bodu.

Výrazne sa zlepšila nálada aj medzi podnikateľmi, keďže po uvoľnení protipandemických opatrení sa zvýšila aktivita vo všetkých sektoroch. Index podnikateľskej nálady dosiahol v júli 116,3 bodu, zatiaľ čo pred mesiacom predstavoval 112,8 bodu. Júlová hodnota indexu je najvyššia od začatia sledovania príslušných údajov v marci 2005.

Nálada sa zlepšila vo všetkých sledovaných oblastiach. Index dôvery vo výrobnom sektore sa zvýšil z júnovej hodnoty 114,8 bodu na 115,7 bodu, čo bola najvyššia hodnota od septembra 2000. Analytici počítali s miernejším rastom na 115,4 bodu. Navyše, rast indexu dôvery zaznamenali aj stavebníctvo, služby a maloobchod.