Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Dôvera v nemeckú ekonomiku v septembri vzrástla

Nemecké mesto Görlitz. Foto: Facebook

Podľa výsledkov štúdie ZEW sa kľúčový index dôvery nemeckých investorov a analytikov, ktorý odráža ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, v septembri zvýšil na -10,6 z -13,7 bodu v auguste.

Mannheim 11. septembra (TASR) - Nemeckým investorom a analytikom sa v septembri zlepšila nálada. Ich dôvera v ekonomiku dokonca vzrástla viac, ako analytici očakávali. Dôvodom bolo zmiernenie obáv z úplnej obchodnej vojny medzi Európou a USA. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW), ktoré sídli v Mannheime.

Podľa výsledkov štúdie ZEW sa kľúčový index dôvery nemeckých investorov a analytikov, ktorý odráža ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, v septembri zvýšil na -10,6 z -13,7 bodu v auguste. Ekonómovia pritom očakávali len mierny nárast indexu v septembri, na -13,5 bodu.

Aj hodnota ďalšieho ukazovateľa - indexu súčasných podmienok, v septembri stúpla na 76 bodov z augustových 72,6 bodu, zatiaľ ekonómovia počítali s jej poklesom na 72 bodov.

"Počas obdobia prieskumu sa pritom zintenzívnili krízy v Turecku a Argentíne, kým nemecká priemyselná výroba a nové objednávky boli v júli prekvapujúco nízke," skonštatoval prezident ZEW Achim Wambach. "Napriek týmto nepriaznivým okolnostiam sa hospodárske očakávania Nemecka mierne zlepšili."

Dodal, že obavy respondentov z hospodárskeho vývoja mierne zoslabli, čo môže byť čiastočne výsledkom aj novej obchodnej dohody medzi USA a Mexikom.