Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Dôvera v slovenskú ekonomiku v novembri mierne stúpla

Na snímke nápis na budove, v ktorej sídli Štatistický úrad SR na Miletičovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Po výraznom októbrovom znížení optimizmu podnikateľov v priemysle sa ich dôvera napriek pokračujúcim problémom v dodávateľskom reťazci, ktoré brzdia výrobu, mierne zvýšila.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Dôvera v slovenskú ekonomiku v novembri 2021 mierne stúpla, naďalej sa nachádza pod úrovňou dlhodobého priemeru. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Napriek výraznému zhoršeniu epidemiologickej situácie slovenskí podnikatelia v priemysle, v službách a aj v obchode nestratili optimizmus. V stavebníctve ostala dôvera na rovnakej úrovni ako minulý mesiac, u spotrebiteľov klesla. Najväčšie obavy prejavili spotrebitelia z vývoja nezamestnanosti.

Sezónne upravený indikátor ekonomického sentimentu (IES) vzrástol o 2,8 bodu na hodnotu 99,8 a pohybuje sa približne na úrovni obdobia pred začiatkom pandémie koronavírusu. Aktuálna hodnota je zároveň výrazne optimistickejšia ako v rovnakom období minulého roka, naďalej sa však nachádza pod úrovňou dlhodobého priemeru (o 2,7 bodu).

Po výraznom októbrovom znížení optimizmu podnikateľov v priemysle sa ich dôvera napriek pokračujúcim problémom v dodávateľskom reťazci, ktoré brzdia výrobu, mierne zvýšila. Indikátor dôvery v priemysle po sezónnej úprave v novembri vzrástol o 4,7 percentuálneho bodu (p. b.) na hodnotu 0. Vývoj priaznivo ovplyvnilo najmä očakávané zvýšenie produkcie v nasledujúcich troch mesiacoch a rast objednávok.

Sezónne očistený indikátor dôvery v službách v novembri vzrástol, jeho hodnota (15) sa v porovnaní s októbrom zvýšila o 3,7 p. b. Podnikatelia priaznivo hodnotili podnikateľskú situáciu, dopyt po službách za posledné tri mesiace a aj ten očakávaný. Zvýšenie dopytu pociťovali v doprave a skladovaní, v obchodných, vedeckých a technických činnostiach, naopak, znížený dopyt zaznamenali najmä v oblasti nehnuteľností, v umení, zábave a rekreácii, ako aj vo finančných a poisťovacích činnostiach.

Indikátor dôvery v obchode v novembri 2021 zostal takmer na rovnakej hodnote ako pred mesiacom. Dosiahol hodnotu 27,7 (rast o 0,7 p. b.). Podnikatelia hodnotia súčasnú situáciu za primeranú, ale vzhľadom na očakávané obmedzenia v súvislosti so súčasnou vlnou pandémie, sú opatrní v hodnotení budúceho vývoja.

V novembri sezónne upravený indikátor dôvery v stavebníctve zostal na úrovni predchádzajúceho mesiaca (-14,5), keď nepriaznivý vývoj hodnotení očakávanej zamestnanosti bol eliminovaný priaznivým vývojom celkovej úrovne objednávok. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 9,5 bodu.

Spotrebiteľská atmosféra na Slovensku sa postupne zhoršuje tretí mesiac. Sezónne upravený indikátor spotrebiteľskej dôvery klesol o 0,9 bodu na hodnotu -22,9 a mierne tak klesol pod úroveň dlhodobého priemeru. Spotrebitelia boli pesimistickejší v očakávaniach vývoja nezamestnanosti, nepatrne v očakávaniach celkovej hospodárskej situácie a finančnej situácie domácností. Mierne optimistickejší boli len pri očakávaniach úspor domácností.