Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

Dôvera vzrástla medzi spotrebiteľmi aj podnikateľmi vo Fínsku

Štátna vlajka Fínska veje na pol žrde pred Vládnym palácom pri Senátnom námestí v Helsinkách vo Fínsku v stredu 3. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Pod rast kľúčového indexu dôvery sa podpísal výrobný sektor. Ten ako jediný spomedzi hlavných sektorov zaznamenal v máji rast.

Helsinki 27. mája (TASR) - Dôvera vo fínsku ekonomiku zaznamenala v máji rast, pričom nálada sa zlepšila ako medzi spotrebiteľmi, tak medzi podnikateľmi. V obidvoch prípadoch však aj naďalej prevažuje pesimizmus. Uviedli to v pondelok fínsky štatistický úrad a Federácia fínskeho priemyslu, ktorých údaje zverejnil portál RTTNews.

Index spotrebiteľskej dôvery dosiahol v máji vo Fínsku -10,3 bodu oproti aprílovej hodnote -12,6 bodu. Nálada Fínov sa tak čiastočne zlepšila, stále je však hlboko pod dlhoročným priemerom, ktorý predstavuje index na úrovni -2,5 bodu. Štatistický úrad vychádzal z výsledkov prieskumu na vzorke 1154 oslovených v období od 1. do 16. mája.

Údaje o vývoji nálady medzi podnikateľmi zasa v pondelok zverejnila Federácia fínskeho priemyslu. Hlavný index podnikateľskej dôvery dosiahol v máji -13 bodov oproti -17 bodov v predchádzajúcom mesiaci. Napriek zlepšeniu nálady je však aj v tomto prípade index hlboko pod dlhodobým priemerom na úrovni 1 bod.

Pod rast kľúčového indexu dôvery sa podpísal výrobný sektor. Ten ako jediný spomedzi hlavných sektorov zaznamenal v máji rast.