Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Dôvera:Zlé hospodárenie zdravotných poisťovní je vďaka bačovaniu štátu

Ilustračné foto. Foto: ZP Dôvera

Na negatívnych výsledkoch sa mali podpísať aj opakované finančné injekcie do štátnej zdravotnej poisťovne, ktoré Dôvera považuje za diskriminačné.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Negatívne hospodárenie zdravotných poisťovní je výsledkom bačovania štátu. Pre TASR to uviedla súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera, ktorá mala ku koncu septembra stratu 43,2 milióna eur. TASR stanovisko poskytol jej PR špecialista Matej Štepianský.

Štát podľa Dôvery "odčerpal zo zdravotníctva finančné prostriedky nielen bezprecedentným tzv. viazaním na jeseň minulého roka, ale najmä v dôsledku opätovne podhodnoteného štátneho rozpočtu pre zdravotníctvo a jeho dlhodobo nízkych platieb za tzv. poistencov štátu".

Na negatívnych výsledkoch sa mali podpísať aj opakované finančné injekcie do štátnej zdravotnej poisťovne, ktoré Dôvera považuje za diskriminačné. "Už dnes môžeme povedať, že ani dofinancovanie zdravotníctva vo výške 86 miliónov eur nebude dostatočné na dosiahnutie vyrovnaného hospodárenia," dodala v stanovisku.

Všetky tri zdravotné poisťovne na Slovensku boli podľa výsledkov ich hospodárenia ku koncu septembra v strate. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa eviduje stratu takmer 173 miliónov eur, súkromná Dôvera je v strate 43,2 milióna eur a súkromná Union ZP zase 1,5 milióna eur.