Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Pred dovolenkou je dobré vyplniť registračný formulár na stránke MZV

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Registrácia je dobrovoľná.

Bratislava 11. júna (TASR) – Pred odchodom na dovolenku je dobré vyplniť registračný formulár, ktorý sa nachádza na webovej stránke slovenského ministerstva zahraničných vecí. Týmto spôsobom ponúka MZV cestovateľom bezplatnú službu poskytovania dôležitých informácií, včasného varovania pred hroziacim nebezpečenstvom v zahraničí a pomoci v núdzových situáciách.

Registrácia je dobrovoľná a podľa riaditeľa Konzulárneho odboru MZV Vladimíra Jakabčina sa údaje po skončení pobytu zo systému vymažú. Vo formulári treba uviesť kontakty, na ktorých sú dovolenkujúci zastihnuteľní v krajinách, ktoré plánujú navštíviť.

Týka sa to hlavne individuálnych cestovateľov, ktorí sa premiestňujú z krajiny do krajiny, ako aj organizovaných skupinových turistov. "Pri pobytových zájazdoch v letoviskách registrácia nie je pre nás až tak dôležitá. Sme v kontakte s cestovnými kanceláriami, s asociáciou cestovných kancelárií, ktoré sú prostredníctvom svojich delegátov v kontakte s našimi zastupiteľskými úradmi," priblížil Jakabčin.

Ministerstvo tak môže o prírodných a živelných katastrofách, rôznych haváriách, epidémiách, demonštráciách, sociálnych nepokojoch, teroristických útokoch či ozbrojených konfliktoch informovať Slovákov nachádzajúcich sa v zahraničí. Spraví tak buď formou SMS alebo telefonicky na kontakty uvedené v registračnom formulári.

Minulý rok túto službu využilo takmer 17.000 ľudí. Ako Jakabčin poznamenal, v porovnaní s ostatnými tromi krajinami Vyšehradskej štvorky funguje táto dobrovoľná registrácia veľmi dobre. "Ľudia ju využívajú a slúži nám pri zabezpečovaní pomoci," konštatoval.