Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Dovoz ropy do Číny v máji vzrástol o viac než desatinu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Za obdobie január až máj sa objem dovozu v dôsledku vývoja na začiatku roka znížil medziročne o 1,7 % a dosiahol 217 miliónov ton.

Peking 9. júna (TASR) - Dovoz ropy do Číny vzrástol minulý mesiac o viac než desatinu, aj keď rafinérie naďalej zápasia s vysokými zásobami, keď lockdown v dôsledku nových prípadov COVID-19 a spomaľujúci sa rast ekonomiky negatívne ovplyvnili dopyt. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ako vo štvrtok uviedla čínska colná správa, Čína, najväčší dovozca ropy na svete, doviezla v máji 45,83 milióna ton ropy, čo predstavuje 10,79 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov). V medziročnom porovnaní tak dovoz vzrástol takmer o 12 %. Import zvýšila Čína aj oproti aprílu, v ktorom doviezla 10,5 milióna barelov ropy/deň. Na porovnanie, v roku 2021 dovoz predstavoval v priemere 10,3 milióna barelov denne.

Za obdobie január až máj sa objem dovozu v dôsledku vývoja na začiatku roka znížil medziročne o 1,7 % a dosiahol 217 miliónov ton. Pri prepočte na barely to predstavovalo denne 10,49 milióna barelov.

Na druhej strane, zásoby ropy dosiahli v máji najvyššiu úroveň od júla 2021. Podľa údajov analytickej spoločnosti Vortexa rástli od konca marca každý týždeň, pričom v závere mája dosiahli viac než 920 miliónov barelov.